A gombás, a padlizsános és a klasszikus lasagne-t már mindenki ismeri. De túrósan, paradicsommal eszetekbe jutott már elkészíteni? Ha nem, itt az ideje!

Hozzávalók:
- 50 dkg lasagane tészta
A paradicsomos réteghez:
- 50 dkg passzírozott paradicsom
- 50 dkg vöröshagyma
- 0,5 dl olívaolaj
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 közepes grillezett paprika
A túrós réteghez:
- 1 kg tehéntúró
- 20 dkg spenót
- 20 dkg medvehagyma
- 20 dkg gomba
- 20 dkg sajt
A tetejére:
- 20 dkg sajt
- 15 dkg koktélparadicsom
- friss bazsalikomlevél
Elkészítés:
A tésztához forraljuk fel a vizet, sózzuk, majd félig kifőzzük. A paradicsomos réteghez megpirítjuk a hagymát az olajon. Ha mást is teszünk bele, akkor a füstölt szalonna, darált hús, gomba, apróra vágott gyömbér, grillezett paprika, stb. is mehet mellé. Hozzáöntjük a passzírozott paradicsomot, és kevergetés mellett a vizet leforraljuk róla. Ezt a szószt fogjuk használni a paradicsomos rétegekhez. Lehet többet is készíteni belőle, ki mennyire vastagon szereti. A túrós réteghez a túrót, elkeverjük az aprított zöldekkel, majd belereszeljük a sajtot, és az összeállításig félretesszük. Először a jénai aljára egy kis paradicsomszószt és fölé egy réteg tésztát teszünk, de akár ki is vajazhatjuk, és tehetünk tésztát legalulra. Kinek hogy a jobb. Ezután jön a túró, majd egy újabb tésztaréteg, és így lehet felváltva túrós és paradicsomos rétegeket csinálni, amíg el nem fogy a tészta vagy a töltelék. Nem jó, ha túl vastag a szósz, 1 cm-nél ne nagyon legyen több. Lehet a rétegek tetejére sajtot reszelni, ha odavagyunk érte, de nem kötelező. Végül a tetejére reszeljük a sajtot, megszórjuk a bazsalikommal és a koktélparadicsomokkal, ezután a 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.