Sokan megúszósnak gondolja a húsgombócos ételt. Még ha így is van, a rengeteg fűszer, a paradicsommártás, amiben megforgatjuk, no és a parmezán mégis különlegessé teszi.

Hozzávalók:
- 25 dkg darált marhahús
- 5 dkg nyers barna rizs
- 3-4 dkg parmezán
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 kg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál chilikrém
- 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A húsgombóchoz összekeverjük a darált húst a nyers rizzsel, a lereszelt parmezánnal, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, kevés egészen apróra vágott bazsalikommal. Pihentessük egy keveset a hűtőben a masszát. Közben a paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk, lehúzzuk a héjukat, majd feldaraboljuk őket. Egy nagyobb lábosba tesszük, hozzáadjuk a 2 gerezd zúzott fokhagymát, a hámozott, felezett vöröshagymát, a chilikrémet, az olívaolajat és a maradék aprított bazsalikomot. Összeforraljuk a mártást, miközben a paradicsomokat szétnyomkodjuk benne. Közepes méretű húsgombócokat formázunk a masszából, a szaftba tesszük őket, majd lefedve, takaréklángon készre főzzük 45-50 perc alatt.