A nyári időszak már csak azért is tökéletes a befőzésre, mert olcsóbban hozzájutunk az alapanyagokhoz. A zakuszka pedig nagy segítséget lehet a téli időszakban az ételek ízesítéséhez.

Hozzávalók:
- 2 kg padlizsán
- 1,5 kg kápia paprika vagy más piros húsú paprika
- 1 kg hagyma
- só
- bors
- 400 ml olaj
- 8 gerezd fokhagyma
- 1 l paradicsomlé
Elkészítés:
Az egész padlizsánokat egy sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük, amíg a bőrük el nem kezd ráncosodni. Megvárjuk, míg kihűl, majd a héjából kikaparjuk a belsejét. A paprikákat szintén a sütőben addig sütjük, amíg a bőre meg nem feketedik, ekkor kivesszük és letakarjuk 10 percre, majd könnyedén lehúzzuk a bőrét és kiszedjük a csumáját. A kihűlt padlizsán húsát és a paprikát összeturmixoljuk és üvegekbe tesszük.