Egy egyszerű babfőzeléket is újra lehet gondolni. A fűszerezésen változtatva sokkal frissebbé, a húsgombóccal pedig tartalmasabbá válik.

Hozzávalók:
- 3 ek olaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- fél tk őrölt római kömény
- 50 dkg tarkabab, egy éjszakára bő vízbe áztatva
- 7-8 dl alaplé
- 2 dl paradicsomlé
- 8-10 mentalevél
- 1-2 cikk lime leve
- só
- bors
- chilipehely
- pár mentalevél a tálaláshoz
A húsgombóchoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 közepes vöröshagyma reszelve
- 2 gerezd fokhagyma kinyomva
- 1 kávéskanál fűszerpaprika
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
Elkészítés:
A finomra aprított hagymát közepes tűzön egy lábosban puhára pirítjuk az olajon. Sózzuk, egy-egy kanál vízzel meglocsoljuk, hogy gyorsabban megpuhuljon. Ráreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük a római köménnyel, majd ráborítjuk a beáztatott, lecsepegtetett fehérbabot. Felöntjük az alaplével, beledobunk 4 mentalevelet, és fedő alatt 30 percig főzzük. Ekkor kerülnek bele a gombócok, amihez az alapanyagokat alaposan összedolgozunk, és kis gömböket formálunk belőlük. További 25-30 percig főzzük fedő alatt. Amikor már majdnem puha a bab, beleöntjük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk és már csak néhány percig főzzük. Belefacsarjuk a lime levelet, cihilipehellyel, olívaolajjal, finomra vágott mentával tálaljuk.