Hozzávalók:
40 dkg húsos, érett paradicsom
1 zöldpaprika
1 közepes kígyóuborka
1 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek borecet vagy citromlé
2 ek+2 kk olívaolaj
só és bors ízlés szerint
1 szikkadt zsemle
30 g vaj vagy margarin
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, aztán a zöldpaprikával, uborkával és a hagymával együtt apró kockákra vágjuk. 4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és krémmé pörgetjük.
A keveréket csinos tálba öntjük (ebben fogjuk tálalni), eldolgozzuk a borecettel/citromlével, 2 ek olívaolajjal és 1 kk sóval. Lefedjük, 3-4 órán vagy 1 éjszakán át a hűtőszekrényben érleljük. Tálalás előtt jéghideg, de darabos jégkockát nem tartalmazó, kb. 5 dl vízzel leves sűrűségűvé felhígítjuk.
A zsemlét apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk a zsiradékban. A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a pirított zsemlekockákkal kínáljuk, tetejüket megöntözzük néhány 2 kk olívaolajjal.