Hozzávalók:
15 dkg szalonna
1-2 ek zsír
1 nagy fej vöröshagyma
1 póréhagyma
4 gerezd zúzott fokhagyma
5 szál sárgarépa
2 szál paszternák (fehérrépa is jó)
1/2 fej zeller
1/2 fej karfiol
1/2 fej brokkoli
30 dkg gomba
30 dkg fodros kel vagy spenót
1 kisebb cukkini
2 dl paradicsompüré
1 ek szárított bazsalikom
1 kis csokor petrezselyem
só, bors
A húsgombóchoz:
40 dkg sertés és marha darált hús vegyesen
1 tojás
1/4 tk só
2 tk szárított oregánó
1 gerezd zúzott fokhagyma
Elkészítés:
Minden zöldséget megtisztítunk és felaprítunk, lehetőleg azonos nagyságúra.
Egy nagy fazékba 1-2 evőkanál zsírt teszünk. Rádobjuk a felkockázott szalonnát és megsütjük. Beletesszük a hagymát, a póréhagymát, a fokhagymát és megdinszteljük.
Hozzáadjuk a répát, a paszternákot, a zellert, megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Kb. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, és a többi zöldséget is. Ha spenótot használunk a fodros kel helyett, azt csak a végén adjuk a leveshez!
Vizet öntünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a bazsalikomot és addig főzzük, míg a zöldségek átfőnek, de még roppanósak maradnak.
A húsgombóc hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd nedves kézzel pici gombócokat formázunk a masszából. A leveshez adjuk és 5-6 perc alatt készre főzzük. (ha Spenótot használunk, akkor azt ilyenkor adjuk a leveshez.
A végén szükség szerint még sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük, és hozzáadjuk a petrezselymet.