Hozzávalók:
8 articsóka
10 dkg friss spenót
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 tojássárgája
3 evőkanál étkezési keményítő
5 dkg vaj
1 citrom leve
1,5 l zöldség alaplé
kevés olívaolaj
ízlés szerint só
Elkészítés:
Levágjuk az articsókák tetejét, majd levesszük a külső, kemény leveleket. Hosszában félbevágjuk, majd negyedekbe, és eltávolítjuk a belső bolyhos rést. Citromos vízbe tesszük, nehogy megbarnuljanak.
A vajat felolvasztjuk egy nagy serpenyőben közepes lángon, rászórjuk a keményítőt, és kevergetve pár percig pirítjuk. Hozzátesszük a lecsepegtetett articsókákat, felöntjük a levessel, és nagyjából 25 percen át főzzük.
Ha az articsóka alsó része is átfőtt, akkor turmixgépben lepürésítjük, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott friss spenótot. Sózzuk ízlés szerint, majd átszűrjük. Végül hozzáadjuk a tojássárgákat és a reszelt sajtot, és fakanállal jól összekeverjük. Forrón, parmezán forgáccsal megszórva tálaljuk.