Hozzávalók:
A fűszeres paradicsomszószhoz:
2 ek olívaolaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 ek sűrített paradicsom
1 dl száraz vörösbor
3 dl passzírozott paradicsom
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint bazsalikom
ízlés szerint majoránna
ízlés szerint szerecsendió
A ricottás töltelékhez:
1 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg spenót
25 dkg ricotta
50 g parmezán sajt
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint szerecsendió
1 tojás
Az összeállításhoz:
15 dkg óriás kagylótészta
2,5 dkg parmezán sajt
3 szál petrezselyem
Elkészítés:
A fűszeres paradicsomszószhoz egy kis lábasban olívaolajat hevítünk, és üvegesre pároljuk a felaprított hagymát.
Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd a sűrített paradicsomot, és 1-2 percig pirítjuk.
Felöntjük 1 dl száraz vörösborral, néhány percig főzzük, hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és fűszereket.
Alaposan elkeverjük, majd alacsony lángon 15-20 percig főzzük, közben elkészítjük a ricottás tölteléket.
A ricottás töltelékhez egy nagyobb méretű serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, majd megfuttatjuk rajta a szeletekre vágott fokhagymát.
Hozzáadjuk a bébispenótot, 3-5 perc alatt megfonnyasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
Egy tálban simára keverjük a ricottát a reszelt parmezánnal, a fokhagymás spenóttal, fűszerekkel és egy tojással.
Az összeállításhoz az óriás kagylótésztát lobogó, sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük.
A tepsibe öntjük a fűszeres paradicsomszószt, majd egy kiskanál segítségével megtöltjük a tésztákat a ricottás keverékkel.
A paradicsomos alapra helyezzük a töltött tésztákat, majd lefedve 20 percig sütjük, majd fedő nélkül további 10 percig.
Kevés parmezánnal és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.