Hozzávalók:

7,5 dkg puha vaj

10 + 5 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

egy csipet só

2+2 tojás

10 dkg liszt

5 dkg étkezési keményítő

1 teáskanál sütőpor

2-3 savanykás alma meghámozva, fél centis cikkekre vágva

1,5 dl tejföl

porcukor a tetejére

Elkészítés:

Egy tortaformát kivajazunk-lisztezünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almát előkészítjük.

A vajat 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadunk 2 egész tojást, azzal is keverjük, majd fokozatosan a lisztet-sütőport-keményítőt is hozzádolgozzuk. A tortafoma aljára öntjük. Jó sűrű massza, óvatosan eligazgatjuk.

Rátesszük szép sorban az almacikkeket is, kicsit bele is nyomhatjuk a tésztába, és 35 percre 180 fokos sütőbe toljuk.

A maradék cukrot és vaníliás cukrot meg a 2 egész tojást kézi habverővel a tejfölhöz keverjük.

Ha eltelt a 35 perc, kivesszük a süteményt, és óvatosan a tetejére öntjük a tejfölös masszát. Ha nem vagyunk elég óvatosak, vagy előbb kerül rá a massza, akkor kicsit össze is keveredhet a tésztával, de az sem baj! Így olyan, mintha tölteléke lenne a tejföl, az íz ugyanaz, és semmivel nem mutat rosszabbul.

Újabb 25-30 percig sütjük ugyanezen a hőfokon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenütt átsült-e!