Hozzávalók:
7,5 dkg puha vaj
10 + 5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
egy csipet só
2+2 tojás
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
2-3 savanykás alma meghámozva, fél centis cikkekre vágva
1,5 dl tejföl
porcukor a tetejére
Elkészítés:
Egy tortaformát kivajazunk-lisztezünk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az almát előkészítjük.
A vajat 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadunk 2 egész tojást, azzal is keverjük, majd fokozatosan a lisztet-sütőport-keményítőt is hozzádolgozzuk. A tortafoma aljára öntjük. Jó sűrű massza, óvatosan eligazgatjuk.
Rátesszük szép sorban az almacikkeket is, kicsit bele is nyomhatjuk a tésztába, és 35 percre 180 fokos sütőbe toljuk.
A maradék cukrot és vaníliás cukrot meg a 2 egész tojást kézi habverővel a tejfölhöz keverjük.
Ha eltelt a 35 perc, kivesszük a süteményt, és óvatosan a tetejére öntjük a tejfölös masszát. Ha nem vagyunk elég óvatosak, vagy előbb kerül rá a massza, akkor kicsit össze is keveredhet a tésztával, de az sem baj! Így olyan, mintha tölteléke lenne a tejföl, az íz ugyanaz, és semmivel nem mutat rosszabbul.
Újabb 25-30 percig sütjük ugyanezen a hőfokon. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenütt átsült-e!