Hozzávalók:

A tésztához:

1 csomag szárított élesztő

3,5-4 csésze liszt

1/3 csésze tej

1/4 csésze tejföl

3 ek olívaolaj

1 tojás

1/3 csésze nádcukor

csipet só

3/4 csésze sült tökpüré

1/2 tk szerecsendió

1/2 tk gyömbérpor

1 tk vanília

Töltelékhez:

3/4 csésze nádcukor

2 tk fahéj

1/4 csésze olvasztott vaj

A tetejére:

10 dkg mascarpone

3 ek tej

kb. ¾ csésze porcukor

Elkészítés:

Először a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha már habos, és zavaros, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, olajat, a vaníliát és a tököt, és alaposan elkeverjük.

A liszthez hozzáadjuk a fűszereket és a sót, a felét hozzáadjuk a nedves hozzávalókhoz, és elkezdjük dagasztani. Fokozatosan hozzáadagoljuk a többi lisztet is, majd további 5 percig dagasztjuk, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk, ami ugyan a tál aljára leragad, de a szélétől már elválik, és ha tiszta kézzel megnyomjuk, nem ragad a kezünkhöz. Ha nem elég a megadott mennyiségű liszt, lehet pótolni. Kiolajozott tálban, fóliával letakarva legalább másfél órán át kelesztjük.

Ezután kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalapra, megkenjük az olvasztott vajjal, és egyenletesen megszórjuk a fahéjas cukorral. Feltekerjük, majd 12 egyforma darabra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsi helyezzük 2-3 cm-re egymástól, majd lazán letakarva 40-50 percen át kelesztjük.

A 180 fokos, előmelegített sütőben 20-23 percig sütjük. Akkor van kész, ha kívül már kemény, de belül még lágy, rugalmas a tészta. Kivesszük a sütőből, és minimum 20 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a sajtkrémet. A mascarponét és a tejet habverővel csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a porcukrot, átdolgozzuk, és tálalás előtt meglocsoljuk vele a csigákat.