Decemberi lapszámunkban a már Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.
Hozzávalók:
A pitéhez:
70 dkg liszt
30 dkg vaj
2 ek cukor
1 csipet só
2 csomag sütőpor
4 tojás sárgája
150–200 g méz
2 ek tejföl
A töltelékhez:
1,3 kg szilva
3 ek búzadara (illetve amennyit felvesz)
1 tk őrölt fahéj
½ citrom héja
szeletelt mandula
3 tojás sárgája
4 tojás fehérje
1 csomag vaníliás pudingpor
1,5 dl tejföl
4 ek cukor
Elkészítés:
A lisztet összedolgozzuk a vajjal. Hozzákeverjük a cukrot, sót, sütőport (fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk). Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a mézet, a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a ⅔-át. A maradék tésztát félretesszük, és metélteket vágunk belőle a pite tetejére.
A töltelékhez a szilvákat alaposan megmossuk és kimagozzuk, összekeverjük a búzadarával, őrölt fahéjjal és a citrom reszelt héjával, rászórjuk a tésztára.
A tojásfehérjét a cukorral habosra verjük, a pudingport, a tejfölt és a tojássárgáját összekeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a felvert habhoz, és ráöntjük a szilvára. A félretett metélteket rárakjuk a pite tetejére úgy, hogy végül egyenletes rácsformát kapjunk. Az összeállított pitét megszórjuk szeletelt mandulával, és 170 fokon 40–50 perc alatt készre sütjük.