Decemberi lapszámunkban a már Zümmögés a konyhában, Vida József és Rúzsa Magdi szakácskönyvéből szuper recepteket találtok. Mindegyiknek van egy közös pontja, mégpedig a méz.

Hozzávalók:

A pitéhez:

70 dkg liszt

30 dkg vaj

2 ek cukor

1 csipet só

2 csomag sütőpor

4 tojás sárgája

150–200 g méz

2 ek tejföl

A töltelékhez:

1,3 kg szilva

3 ek búzadara (illetve amennyit felvesz)

1 tk őrölt fahéj

½ citrom héja

szeletelt mandula

3 tojás sárgája

4 tojás fehérje

1 csomag vaníliás pudingpor

1,5 dl tejföl

4 ek cukor

Elkészítés:

A lisztet összedolgozzuk a vajjal. Hozzákeverjük a cukrot, sót, sütőport (fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk). Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a mézet, a tejfölt. Tésztát gyúrunk belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a ⅔-át. A maradék tésztát félretesszük, és metélteket vágunk belőle a pite tetejére.

A töltelékhez a szilvákat alaposan megmossuk és kimagozzuk, összekeverjük a búzadarával, őrölt fahéjjal és a citrom reszelt héjával, rászórjuk a tésztára.

A tojásfehérjét a cukorral habosra verjük, a pudingport, a tejfölt és a tojássárgáját összekeverjük, majd az egészet hozzákeverjük a felvert habhoz, és ráöntjük a szilvára. A félretett metélteket rárakjuk a pite tetejére úgy, hogy végül egyenletes rácsformát kapjunk. Az összeállított pitét megszórjuk szeletelt mandulával, és 170 fokon 40–50 perc alatt készre sütjük.