Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Csörögefánk sós karamellával

Először Benedek Elek mesekönyvében találkoztunk a csörögefánkkal, amikor a mesebeli lakodalom éléskamrájába éhesen belopódzó farkas és komája, a róka, csörögefánkot keresnek. Sokáig azt hittük tényleg csörög. Ami végül is igaz, hiszen neve is innen ered, az édes, ropogós tésztából forró zsiradékban, olajban kisütött fánk szinte csörög a pakolás közben. A karamell készítését viszont könnyen, igen könnyen el lehet rontani. Ha odaégeti az ember a cukrot, éktelen szaga lesz és egy nagy fekete tömbbé áll össze. Amikor készítjük, a cukor nem fog teljesen feloldódni, amolyan fehér massza lesz belőle. Lassú tűzön kell aranyszínűre karamellizálnunk. A karamellt főzés közben ne keverjük, mert a cukor a keveréstől könnyebben kristályosodik, és ez egy ponton túl már nem visszafordítható. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

25 dkg búza finomliszt

5 dkg szobahőmérsékletű vaj

1,5 dl zsíros tejföl

½ tasak sütőpor

3 tojássárgája

1 csipet só

étolaj a sütéshez

porcukor a díszítéshez

A sóskaramella-öntethez:

13 dkg cukor

5 dkg sós vaj vagy sótlan vaj és két csipet só

1,5 dl tejszín

Elkészítés:

A sós karamellához a cukrot alacsony lángon, lassan, kevergetés nélkül karamellizáljuk. Közben egy kis edényben felmelegítjük a tejszínt. Amikor a karamella világos borostyánszínű, hozzáadjuk a vajat, és beleolvasztjuk. Hozzáadjuk a meleg tejszínt és a sót, majd állandó keverés mellett 2-3 percig főzzük.

A csörögefánkhoz elkeverjük a lisztet a vajjal, majd hozzátesszük a tejfölt és a többi hozzávalót. Megdagasztjuk és letakarva 15 percet pihentetjük.

A tésztát lisztezett vágódeszkán 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, formázzuk és bő forró olajban néhány perc alatt kisütjük. A kész fánkokra szórjunk porcukrot és csorgassuk rá a sós karamellát.