Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sláger Tibó: A főzés hobbi szintű szórakozás számomra

Sláger Tibó mint mondja, nem állítja, hogy profi szinten tud főzni, de annál nagyobb lelkesedéssel. Gyermekkorában még a nagymamája tanította meg a könnyebb ételek elkészítésére, de ma már, még ha az internet segítségével is, akár egy komolyabb ételbe is bátran belefog. Lapunknak elárulta családtagjaival szívesen gombászik, ám a közös étkezésekre – a fellépések miatt – vasárnaponként kerül sor.

– Mikor és kitől tanultál meg főzni?

Érdeklődő emberke vagyok, és mivel a jó táplálék fontos dolog, ezért mindig is érdekeltek az ételek! Azt persze nem mondanám, hogy profi módon tudok főzni, inkább csak amolyan lelkes amatőrként tevékenykedem a konyhában! A nagyanyám tett rám hatást ezen a téren, mert mindig csodálkozva néztem, ahogy ő főzött! Az egyszerűbb étkek elkészítését talán tőle tanultam!

– Mennyire sikerült elsajátítani a főzőtudományt? És mit jelent számodra a főzés?

Mint már említettem, az egyszerűbb, és a viszonylag gyorsan elkészíthető ételekben jeleskedem, például nálunk mindig én készítem a palacsintát, a paprikás krumplit, vagy a chilis babot, de tojást sütni és főzni is szeretek! A komolyabb ételeket a feleségem készíti, én legfeljebb csak besegítek néha-néha, ha van hozzá hangulatom! Ő rendkívül jól, és nagyon finomakat tud főzni, míg nálam ez csak olyan hobbi szintű szórakozás, csak akkor merek vállalkozni időigényesebb ételek elkészítésére, ha ő segít!

– Milyen emlékeid vannak gyermekkorodból a családi étkezéseket tekintve?

Vidéki kis faluban laktunk, lehet, hogy viccesnek hangzik, de a nagyanyám készítette dödölle volt a kedvencem, amit a sparhelten pirított gusztusosra, pirosra, ropogósra! Még ma is összefut a nyál a számban, ha erre gondolok! Sajnos mi akárhogy is próbálkozunk a szuper modern gáz-vagy villanytűzhelyeken, nem tudunk ilyen csodákat alkotni!

– És milyen abból, amikor már „saját” családod volt?

A mi családunk egyik nagy kedvence a chilis bab, ezt általában én csinálom, és a fiam is és a feleségem is nagyon szereti! Felénk szerencsére nagyon sok az erdő, ez azért jó, mert imádunk gombászni, szedni is és enni is nagyon szeretjük minden formában! Szerintem nincs az a húsétel, ami felülmúlná az igazi erdei gombából készített pörköltet!

– Nyilván a munkád miatt nem a hétvégi közös étkezések voltak a jellemzők, de például hétközben együtt ültetek-e asztalhoz?

Nálam a munkámból adódóan, egész más a helyzet, mert én a hétvégéken éjszaka dolgozom, és nappal pihenek, de azért vasárnap együtt ebédel a család! Ilyenkor általában hagyományos magyaros ételeket fogyasztunk!

– Milyen ételek állnak hozzád közel?

Nagyon szeretem a finom töltött káposztát, amit a feleségem készít kerámia edényben, de a halételeket is kedvelem, ezenkívül mindent, ami gombából készül, vagy például imádom a burgonyából készült étkeket, mint a zalai krumplis prószát, ezt nálunk szintén én készítem el, isteni finom!

– Leptél már meg barátot, családtagot saját magad által főzött étellel?

Ha valamilyen családi, vagy baráti összejövetel van nálunk, akkor én állok a bogrács mellett, mert leköt, és nagyon szórakoztat, hogy én kreálhatom a társaság táplálékát! Együtt lenni és együtt enni nagyon jó dolog, ezt vallom!

– Mennyire vagy kísérletező típus?

Egyedül nem szeretek kísérletezni, de ha a párom besegít, akkor már igen! Egyszer csináltunk közösen halászlevet, ami sokak szerint – és szerintem is – egy nagyon bonyolult, nehéz feladat, de mi az internet segítségével pompásan megoldottuk! Egy nagy bográccsal csináltunk, és nagyon ízlett a társaságnak. Ezt persze csak azért gondolom, mert mindenki kétszer merített. (nevet) Kísérletezgettem máskor is sikerrel, egyszer például csináltam egy remek céklasalátát, ami olyan jól sikerült, hogy azóta már többször meg kellet csinálnom közkívánatra!

– Hogy állsz a nemzetközi konyhával, szereted?

Igen, szeretem a kínait is, és most már a thai ételektől sem ódzkodom, sőt kimondottan megkedveltem néhányat! Svédországban volt alkalmam néhány tengeri étel megkóstolására, a lazac nagyon ízlett, hát mit mondjak, a rák és a polip nem lett a kedvencem!

– Külföldi utazásaid során felfedezted-e az adott hely gasztronómiáját?

Ha valahova utazunk, lehetőleg mindig kipróbálom a helyi specialitásokat! Erdélyben szeretem a csorba levest, a horvátoknál a csevapcsicsát, az olaszoknál a makarónit és a pizzát. Kárpátalján saslikozunk, a szlovákoknál a knédli a menő kaja!

– Egy-egy vidéki, határon túli fellépésed alkalmával a „vendéglátók” szoktak-e kedveskedni étellel, itallal?

Mindig nagyon kedvesek és rendesek a vendéglátóink, bárhova megyünk, jó szívvel kínálnak, nagyon szerencsésnek érezhetem magam, mert rengeteg szeretetet kapunk! Azt tapasztaltam, hogy az igazi magyar emberek nagyon vendégszeretőek, ezekre a pillanatokra mindig jó érzés visszaemlékezni!

– 11. lemezed jelenik meg. Mesélj az albumról! Mi alapján válogattad össze a dalokat?

– Ez idáig valóban 10 lemezem jelent meg saját dalokkal, szerzői kiadásban, és gondoltam, hogy változtatok ezen a tendencián, hiszen ez már válogatáslemez lesz, három új dallal bővítve a kiadványt! Elsősorban a dalok sikere, népszerűsége volt a meghatározó abban, hogy ez a sorrend kialakuljon, csak néhány figyelemre méltó statisztikai adatot had említsek: „KÉK A SZEME” a legnagyobb slágerem 138 Artisjus által regisztrált hivatalosan jegyzett kiadványon szerepel, 30 évvel ezelőtt írtam a dalt, azóta is töretlenül népszerű. Ma már nyugodtan kijelenthetem, hogy hazánk egyik legnagyobb slágere, sőt határainkon túl is ismerik és szeretik az emberek. Hasonló sikertörténete van a korongon szereplő többi dalnak is: „GYERE TÁNCOLJ CIGÁNYLÁNY”, „AMIKOR A SZÍVEM ÚGY DOBOG” igazi mega slágerekké váltak az elmúlt évek során, és ez köszönhető az előadóknak, akik a műsorukra tűzték, valamint a közönség szeretetének. Úgy érzem, szerencsés fickó vagyok, hogy átélhetem ezeket a sikereket.

– Gondolom rengeteg munka előzte meg az album kiadását. Ez most azt jelenti, hogy jöhet egy kis pihenő?

– Már 18 éve vagyok hivatásos dalszerző-előadó, és igazából nincs éles elhatárolódás a munka és a pihenés között. Most sincs megállás, jönnek az újabb és újabb feladatok. „Buli van az éjszakában” című új dalomra már forgatjuk is a klipet kitűnő kollégámmal, barátommal Liszter Sanyival a Hortobágyon, aztán speciális felkéréseknek is próbálok megfelelni. Kaptam egy megtisztelő meghívást Egeraracsa polgármesterétől (Dancs László) egy sláger elkészítésére, mely az ő településükről szól, a Kis-Balaton mellett lévő, festői szépségű tájról és az ott élő emberekről, amely a kicsi falu nagy napján fog debütálni, a helyi „Sziporkák” művészeti csoport bevonásával július 6-án. Ezzel párhuzamban több előadónak is írok, és természetesen, ahogy belecsúszunk a nyárba, úgy szaporodnak a fellépéseim is, határainkon kívül és belül egyaránt!

– Saját műsoroddal járod az országot, a határon túlra, külföldre egyaránt. A tévé képernyőjén, az egyik hazai zenecsatornán is biztosan szívesen látnának a rajongóid. Erre vonatkozóan vannak esetleg terveid?

– Szívesen csinálnék egy televíziós műsort, remek előadókkal, remek zenékkel, kitűnő kollégákkal. Vannak ötleteim, van fantáziám, és sok-sok tapasztalat, ami rám rakódott az évek során. Talán ez még hiányzik az életemből. Ezt a szakmát jól ismerem minden irányból! Úgy érzem, ennek a kihívásnak is meg tudnék felelni.