Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Schmuck Andor: Az ember azt csinálja, amihez ért, én a főzés Mekk Elekje vagyok

Schmuck Andor kihasználta az önkéntes karantént, és ahelyett, hogy kényszerből folyton az étkezéssel foglalkozott volna, komoly diétába vágott. A Recept&Rejtvény magazinnak elárulta, minden még tavaly január végén kezdődött, amikor a rutinszerű orvosi vizsgálat után egy pici lány hívta fel a figyelmét túlsúlyára. Azóta egészségügyi eredményei is sokat javultak, és közel negyven kilótól szabadult meg. Úgy döntött, egy életre változtatni kíván szokásian. Most már jól érzi magát a bőrében, és azon dolgozik, hogy megtartsa súlyát.

Tavaly év elején a Kútvölgyi Intézetben kezdődött minden, amikor egy rutinszerű körzeti orvosi vizsgálaton járt.

– Kijöttem nagyon tisztelt és szeretett Csák doktornőtől, egy 6-7 éves kislány üldögélt a váróban a nagymamájával, és ezt mondta: “Mama, a bácsi miatt miért kellett ennyit várni? Nem is beteg, csak kövér”. Hazafelé menet végig a kislány szavai jártak a fejemben. És be kellett látnom, hogy tökéletesen igaza van. Amiért az orvoshoz járok, mind visszavezethető soványnak nem mondható testalkatomhoz. Akkor eldöntöttem, új világ kezdődik. Azóta eltelt másfél év, és 38 kilónak mondtam búcsút. A copfos kislánynak nem tudom elégszer megköszönni őszinte szavait – emlékezett vissza az expolitikus, aki az önfigyelemnek, és a kitartó diétának köszönhetően az elvesztett súly mellett remekül érzi magát.

„Nincs semmilyen csodaszer”

Fogyásának köszönhetően ma már jóval kevesebb gyógyszert kell szednie Schmuck Andornak. Ennek köszönhetően a pénztárcája hízik.

– Az eddig sem kicsiny önbizalmamat erősíti, az hogy kiderült, meg tudom csinálni. A túlsúllyal párhuzamosan különböző egészségügyi problémákkal kell szembenézni, sajnos nekem meg kellett ismerkednem a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással. Sok gyógyszert szedtem rá, majd ahogy fogytak rólam a kilók, lassacskán egyre kevesebb tablettát kellett szednem. Korábban naponta szúrtam magam inzulinnal, ma már csak heti egyszer. Ha a költségvetési vonzatát nézzük, nem mindegy, hogy havonta vásárolok majd’ tízezer forintért egy injekciót, vagy hetente terheli a pénztárcámat. Az elmúlt másfél évben a költségvetés számára megspóroltam 150 ezer forintot, jó motiváció, hogy az én pénzem valahol másokon segíthet. A vérkép alapján is jelentős javuláson ment keresztül a szervezetem, egy kivételével valamennyi eredményem a normális kategóriába zuhant vissza – mesélte az expolitikus, majd egy fontos dologra is felhívta a figyelmet.

„A fogyókúra nem pénz kérdése”

– Mindenki azt mondogatja, a fogyókúra pénz kérdése. És el kell foszlatnom ezt a tévhitet, ugyanis nekem az étkezésem napi 1000-1500 forintból kihozható. Nincs semmilyen csodaszer, nincsenek módszerek, nincsenek tanácsadók, csak vízben főtt csirkemell. Időnként megjutalmazom magam egy pici sajttal vagy sonkával, semmi nagy varázslat nincs benne – fűzte hozzá Andor, és elárulta, milyen eszközöket vetett be a fogyása eredményessége érdekében.

– Nekem sokat segített az elején, hogy csináltam egy táblázatot, amelynek az egyik oszlopában 24 órát, a másikban pedig 30 napot jelöltem ki. Ebben minden egyes órát, amit be tudtam tartani, beikszeltem. A harmadik, negyedik nap után annyi X halmozódik fel, ami ösztönöz arra, nincs értelme elrontani. Ezt ajánlom minden fogyókúrázónak, mert nagyon motiváló. Emellett az első, és a legfontosabb lépés az volt február elején, hogy kihúztam a hűtőt. Otthon hat hónapja nem üzemel, ez is nagyon sokat segít – mesélte a Tisztelet Társáságának elnöke, majd elárulta, milyen célt tűzött ki maga elé.

„Ez az életem végéig tartó folyamat lesz”

– Tizenhárom évvel ezelőtt már egyszer sikerült megszabadulnom egy jelentősebb súlytól, amikor én is beszálltam a fogyókúra versenybe. Több mint harminc kilót fogytam, de akkor egyrészt sokkal fiatalabb voltam, másrészt hajtott az időkorlát. Itt most ez nincs, csupán annyi, amit a kislány a rendelőben mondott. Ezt gondoltam végig, és be kell látni, hogy teljesen igaza van. Ami biztos, hogy amit nem eszünk meg, az nem hizlal. Szeptember 2-án leszek ötven éves, addigra kiderül, hogy mennyit fogytam – mondta, majd elárulta, milyen fontos döntést hozott az életében.

– A keddet kineveztem csalónapnak. Ez annyit jelent, hogy ilyenkor a sárgarépa mellé más finomságot is eszem, például megengedek magamnak 10 dkg francia salátát. Most, hogy beállt a súlyom, kísérletezek, mit lehet enni, hogy ettől többet ne fogyjak, de meg is tudjam tartani. Sajnos függő lettem, mert reggel és este is mérlegelem magam, folyton attól rettegek, hogy vissza ne hízzak. Szeretném elkerülni a jövőben a jojó effektust. Olyan is előfordult, hogy a mérleg öt kilóval többet mutatott egyik reggel, és nagyon elszomorodtam. A hirtelen kétségbeesésemben majd rájöttem, ez csupán a hat liter folyadéknak köszönhető, amit ebben a nagy nyári melegben megittam és megnyugodtam – mesélte lapunknak Andor, arra a kérdésre, milyen kapcsolatban áll a főzéssel, a tőle megszokott humorral válaszolt. –Az ember azt csinálja, amihez ért, én a főzés Mekk Elekje vagyok.