Hozzávalók:
30 dkg vöröslencse
15 dkg bacon
2 sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 chili
1 ek sűrített paradicsom
2 l alaplé
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
pirított kenyérkocka
sajt
Elkészítés:
Feldaraboljuk a szalonnát, hagymát, répát és a chilit.
A lencsét megmossuk, leszűrjük és feltesszük egy fazékban annyi húslevessel, hogy kétszer annyi legyen, mint amennyi ellepi.
Az összes többi hozzávalót beledobáljuk a paradicsompürén kívül.
Addig főzzük, amíg a lencse és a répa meg nem puhul. Sűrűn kevergessük, mert ahogy sűrűsödik, könnyen leragadhat. Esetleg jöhet hozzá még egy kis húslé v. víz, de ne higítsuk túl, mert nem lesz berántva, tehát a lencse adja majd a sűrűséget. Tegyük bele a paradicsompürét.
Kóstoljuk meg és lehet utánafűszerezni. Ha jó, pürésítjük.
Forrón, pirított kenyérkockával és reszelt sajttal tálaljuk!