Hozzávalók:

A paradicsommártáshoz:

30 dkg sűrített paradicsom

10 dkg sertészsír

12 dkg finomliszt

1 közepes vöröshagyma

1 teáskanál só

1 zellerlevél

8 dl csontlé

A töltelékhez:

1 kg darált sertéshús

5 dkg sertészsír

1 nagy vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 teáskanál só

5 g fekete bors

3 tojás

25 dkg rizs

+ a paprika, amibe töltjük, 15-20 db, attól függ, mekkorát sikerül vásárolni

Elkészítés:

A paradicsommártáshoz a zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Felöntjük a forró csontlével, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a sót.

A mártásba tesszük a zellerlevelet és a vöröshagymát, majd fél óra alatt készre főzzük.

A töltelékhez a rizst félig megfőzzük, kihűtjük. A vöröshagymát a zsíron megpároljuk. A fokhagymát lereszeljük.

A darált húsból, vöröshagymából, rizsből, tojásból elkészítjük a paprikák töltelékét, amit fokhagymával, sóval, borssal ízesítünk.

A paprikákat előkészítjük a töltéshez: megmossuk, kicsumázzuk. Megtöltjük a darált húsos töltelékkel. Fontos, hogy üregmentesen töltsük őket, ha nem így teszünk, a paprika összeesik. Túl sok tölteléket se tegyünk bele, mert a paprika szétrepedhet. (Ha szeretnénk, készíthetünk gombócokat a töltelékből. Ebben az esetben kevesebb paprikát használunk.)

A töltött paprikákat a forró paradicsommártásba helyezzük, majd készre főzzük. Keverni nem szabad, ezért rázogatással készítjük. Ha a mártás túl kevés, természetesen vízben is főzhetjük a paprikákat.