Hozzávalók:
6 főtt tojás
1 nagy fej vöröshagyma
2 közepes sárgarépa
1 kis zeller
2 ek dijoni mustár
1 l szárnyas alaplé
5 dl sonkalé
1 dl fehérbor
2 dl tejföl vagy főzőtejszín
6 dkg vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csipet szerecsendió
0,5 evőkanál étkezési keményítő vagy ételsűrítő
Elkészítés:
A hagymát, a sárgarépát, a zellert kis kockákra vágjuk.
A vajat közepes hőfokon habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 6-7 percig pirítjuk.
Felöntjük a húsleves alaplével és a sonkalével. Ízesítjük a mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, és hozzáöntjük a fehérbort. Kis rést hagyva lefedjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Hozzákeverjük a tejfölt és a hat felkockázott főtt tojást. 4-5 percig főzzük, majd krémesre turmixoljuk a levest. Ételsűrítővel, ízlés szerint beállítjuk a sűrűségét.
A maradék 2 tojást tojásszeletelővel karikára vágjuk, az újhagymát felszeleteljük.
A levest a tojáskarikákkal együtt melegen, az újhagyma felszeletelt szárával (nem diétázók pirított bacönnel) megszórva tálaljuk.