Hozzávalók:
A tésztához:
1 csomag szárított élesztő
3,5-4 csésze liszt
1/3 csésze tej
1/4 csésze tejföl
3 ek olívaolaj
1 tojás
1/3 csésze nádcukor
csipet só
3/4 csésze sült tökpüré
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk gyömbérpor
1 tk vanília
Töltelékhez:
3/4 csésze nádcukor
2 tk fahéj
1/4 csésze olvasztott vaj
A tetejére:
10 dkg mascarpone
3 ek tej
kb. ¾ csésze porcukor
Elkészítés:
Először a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha már habos, és zavaros, hozzáadjuk a tojást, tejfölt, olajat, a vaníliát és a tököt, és alaposan elkeverjük.
A liszthez hozzáadjuk a fűszereket és a sót, a felét hozzáadjuk a nedves hozzávalókhoz, és elkezdjük dagasztani. Fokozatosan hozzáadagoljuk a többi lisztet is, majd további 5 percig dagasztjuk, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapunk, ami ugyan a tál aljára leragad, de a szélétől már elválik, és ha tiszta kézzel megnyomjuk, nem ragad a kezünkhöz. Ha nem elég a megadott mennyiségű liszt, lehet pótolni. Kiolajozott tálban, fóliával letakarva legalább másfél órán át kelesztjük.
Ezután kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalapra, megkenjük az olvasztott vajjal, és egyenletesen megszórjuk a fahéjas cukorral. Feltekerjük, majd 12 egyforma darabra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsi helyezzük 2-3 cm-re egymástól, majd lazán letakarva 40-50 percen át kelesztjük.
A 180 fokos, előmelegített sütőben 20-23 percig sütjük. Akkor van kész, ha kívül már kemény, de belül még lágy, rugalmas a tészta. Kivesszük a sütőből, és minimum 20 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a sajtkrémet. A mascarponét és a tejet habverővel csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a porcukrot, átdolgozzuk, és tálalás előtt meglocsoljuk vele a csigákat.