Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 púpozott evőkanál mézes fűszer
22,5 dkg barnacukor
22,5 dkg lágy vaj
4 közepes tojás egészben összekeverve
10 dkg mandula-dió vegyesen durvára vágva
1 citrom reszelt héja
1 csapott mk sütőpor
2 ek melasz (vagy sárgabarack lekvár)
45-50 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs vegyesen
2 evőkanál konyak (vagy rum)
25-30 dkg fehér marcipán
Elkészítés:
A tortaformát vékonyan kivajazzuk, kibéleljük az alját és az oldalát is sütőpapírral. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
Az aszalványokat, kandírozott gyümölcsöket meglocsoljuk a konyakkal vagy rummal, és alaposan összekeverjük.
A lágy vajat felhabosítjuk a barna cukorral, majd apránként az előzetesen összekevert egész tojásokat, a citromhéjat, a melaszt (vagy lekvárt) hozzákeverjük, és egyneművé dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a konyakban áztatott gyümölcsöket, ezzel is összekeverjük.
Ezután a sütőporral és a mézes fűszerrel elkevert liszttel is eldolgozzuk, apránként a masszához adagoljuk a durvára vágott diót, mandulát, és egyneművé keverjük.
A kész masszát beleborítjuk a sütőformába, finom mozdulatokkal a munkalaphoz ütögetjük, hogy a levegő távozzon belőle, majd a sütőben 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje átsült-e.
Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.
Közben kinyújtjuk a marcipánt, a hideg tésztát megkenjük a lekvárral, és szépen rásimogatjuk a fehér „takarót”. Hagyjuk a hűtőben egy órát pihenni, ezután szeletelhető.