Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Marcipános asztalt gyümölcsös torta

Hozzávalók:

25 dkg liszt

1 púpozott evőkanál mézes fűszer

22,5 dkg barnacukor

22,5 dkg lágy vaj

4 közepes tojás egészben összekeverve

10 dkg mandula-dió vegyesen durvára vágva

1 citrom reszelt héja

1 csapott mk sütőpor

2 ek melasz (vagy sárgabarack lekvár)

45-50 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs vegyesen

2 evőkanál konyak (vagy rum)

25-30 dkg fehér marcipán

Elkészítés:

A tortaformát vékonyan kivajazzuk, kibéleljük az alját és az oldalát is sütőpapírral. A sütőt 160 fokra előmelegítjük.

Az aszalványokat, kandírozott gyümölcsöket meglocsoljuk a konyakkal vagy rummal, és alaposan összekeverjük.

A lágy vajat felhabosítjuk a barna cukorral, majd apránként az előzetesen összekevert egész tojásokat, a citromhéjat, a melaszt (vagy lekvárt) hozzákeverjük, és egyneművé dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a konyakban áztatott gyümölcsöket, ezzel is összekeverjük.

Ezután a sütőporral és a mézes fűszerrel elkevert liszttel is eldolgozzuk, apránként a masszához adagoljuk a durvára vágott diót, mandulát, és egyneművé keverjük.

A kész masszát beleborítjuk a sütőformába, finom mozdulatokkal a munkalaphoz ütögetjük, hogy a levegő távozzon belőle, majd a sütőben 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje átsült-e.

Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.

Közben kinyújtjuk a marcipánt, a hideg tésztát megkenjük a lekvárral, és szépen rásimogatjuk a fehér „takarót”. Hagyjuk a hűtőben egy órát pihenni, ezután szeletelhető.