Hozzávalók:
20-20 dkg sertés-marha darált hús
só
bors
1ek olívaolaj
1 löttyintésnyi vodka
2 ek áfonya lekvár
2 dl zsíros tejszín
1 bögre jázminrizs
2 bögre víz
só
2-3 szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
olaj
kb. 1 dl víz
1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A húst fűszerezzük és vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Egy teflon serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, és a gombócokat gyakran átforgatva, nagy lángon pirítani kezdjük.
A rizst forrásban lévő vízzel felöntjük és egy lábasban, lefedve főzzük, takarékon, ízlés szerint sóval, szegfűszegekkel és a citrom reszelt héjával ízesítve.
A húst flambírozzuk a vodkával, és hozzáadjuk a lekvárt, amivel addig forgatjuk, míg szép fényes réteget képez majd a gombócokon, ezután felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, ha kell kissé utófűszerezzük.
A rizst kiszedjük egy tálaló edénybe, ráhelyezzük a gombócokat, majd az aprított petrezselyemmel díszítjük.