A nyári tökök héja vékonyabb a téli társaiknál, ezt a sütési időn is látjuk, az év végi darabok 10-15 perccel több időt kell sütőben töltsenek. A töksültünket levendulamézzel tettük teljessé, amit a bakonyi, közelebbről tihanyi területek mézadó levendula mezőiről gyűjtöttek a szorgos méhek. Magyarországon ritkábbak az összefüggő levendulamezők, de azért hazánkban is előfordul ez a különleges ízű méz. A levendula jól ismert illata mellett a vanília és a fahéj íze is kiérezhető belőle. A levendulaméz fogyasztása elsősorban önmagában nagy élmény, mely sült tökünkön is jól megmutatkozik. Vida József és Segal Viktor receptje, a Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv alapján.

Hozzávalók:

1 nagyobb méretű sütőtök

2 ek pirított tökmag

2 szál kakukkfű

1 ek olívaolaj

A krémhez:

2 ek extraszűz olívaolaj

1 ek frissen facsart citromlé

1 ek levendulaméz

só, bors

Elkészítés:

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A tököt kétfelé vágjuk a vastag része alatt. Így kapunk egy hosszúkás és egy kerekebb felet, amelyekben a magok találhatóak. A hosszúkás részét ujjnyi vastagra felkarikázzuk ujjnyi vastagra, fűszerezzük. A kerekebb részt negyedekre vágjuk, kanál segítségével kikaparjuk a magját és héjastól egy sütőlappal kibélelt tepsibe tesszük. Mellé helyezzük a karikákat is. Megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk az olajjal és levendulamézzel.

A forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük a tököt. A karikákat félretesszük, a negyedek húsát kikaparjuk és pürésítjük. A pürét ízesítjük citromlével, olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a kerek magos kenyérszeleteket megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a sütőtök karikákat, és megszórjuk a pirított tökmaggal.