Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
6 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg darált dió
6 ek zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor
A krémhez:
12 dkg vaj vagy margarin
6 ek porcukor
25 dkg darált dió
2 teáskanál zsemlemorzsa
50 ml tej
1 ek rum
10 ml vaníliaaroma
A díszítéshez:
10 dkg darált dió
10 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A tésztához a tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal, a fehérjéket pedig külön felverjük a sütőporral.
A cukros részhez adjuk a száraz hozzávalókat, majd a habot is beleforgatjuk.
A tortánkat készíthetjük tetszés szerint kocka- vagy kerek formában is. A sütőedényünk oldalát kivajazzuk és kilisztezzük, ezután beleöntjük a tésztát. Először nagy, majd kis lángon sütjük tűpróbáig, mint egy piskótát.
A krémhez a darált diót egy kevéske prézlivel megfuttatjuk pici tejben, illetve a vajat kikeverjük a cukorral.
Mikor a dió kihűlt, hozzákeverjük a cukros vajat, és rummal, vaníliával ízesítjük.
A kihűlt tésztát 3 vagy 4 részre szeljük, megtöltjük, és beborítjuk a diós krémmel, végül pirított szeletelt mandulával díszítjük az oldalát, a tetejét pedig darált dióval megszórjuk. Egy órára tegyük a hűtőbe, majd szeletelve tálaljuk.