Hozzávalók:
25 dkg fagyasztott lazac
8 szelet bacon szeletek
só
bors
kevés olaj
A hollandi mártáshoz:
3 tojássárgája
10 dkg vaj
ízlés szerint só
ízlés szerint fehér bors
ízlés szerint porcukor
1/2 citrom
1 dl víz
Elkészítés:
A lazacot 8 egyenlő darabra vágjuk. Enyhén sózzuk és borsozzuk.
Minden egyes haldarabot baconbe csomagolunk.
Kevés olajon egy serpenyőben megsütjük minden oldalát, majd 180 fokos, előremelegített sütőben 5 perc alatt készre pirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki!
A hollandi mártáshoz egy lábasban vizet forralunk, egy tálat helyezünk rá, és vízgőz felett a tojás sárgákat a sóval, borssal, vízzel folyamatos kevergetés mellett habverő segítségével habosítjuk. Ezután a citromot, kevés porcukrot és a felolvasztott vajat is hozzáadjuk, és további gyors kevergetés mellett megfelelő sűrűségűre főzzük.
A mártás tálkában kínáljuk a készre sült hal mellé.