Hozzávalók:
A padlizsánkrémhez:
2 padlizsán
5 dkg tahini
3 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szumák
1 teáskanál só
friss korianderzöld vagy petrezselyemzöld
A tetejére:
gránátalmamagok a díszítéshez
Elkészítés:
A padlizsán héját – ha van rá lehetőség – nyílt gázláng felett megperzseljük, amíg a héja teljesen elfeketedik. Fa pálcikával megszurkáljuk, alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A padlizsánokat a sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd leszedjük a héjukat, egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Két evőkanálnyi citrommal meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.
Egy mozsárban összetörjük a feldarabolt fokhagymát, a szumákot, a sót és az apróra vágott koriandert. A padlizsánt is belekeverjük, majd a tahinit, a maradék citromlevet és az olívaolajat is hozzádolgozzuk.
Pár órára, vagy akár egy napra is hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.
A cukkinit csíkokra vágjuk és borssal megszórjuk. A fokhagyma granulátumot, a sót, a kakukkfüvet, a petrezselymet összekeverjük és megforgatjuk benne a cukkini csíkokat, majd lisztben is meghempergetjük. Forró, bő olajban kisütjük.