Hozzávalók:

A padlizsánkrémhez:

2 padlizsán

5 dkg tahini

3 evőkanál frissen facsart citromlé

1 evőkanál olívaolaj

1-2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál szumák

1 teáskanál só

friss korianderzöld vagy petrezselyemzöld

A tetejére:

gránátalmamagok a díszítéshez

Elkészítés:

A padlizsán héját – ha van rá lehetőség – nyílt gázláng felett megperzseljük, amíg a héja teljesen elfeketedik.  Fa pálcikával megszurkáljuk, alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

A padlizsánokat a sütőből kivéve kissé hűlni hagyjuk, majd leszedjük a héjukat, egy szűrőbe tesszük és lecsepegtetjük. Két evőkanálnyi citrommal meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg.

Egy mozsárban összetörjük a feldarabolt fokhagymát, a szumákot, a sót és az apróra vágott koriandert. A padlizsánt is belekeverjük, majd a tahinit, a maradék citromlevet és az olívaolajat is hozzádolgozzuk.

Pár órára, vagy akár egy napra is hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.

A cukkinit csíkokra vágjuk és borssal megszórjuk. A fokhagyma granulátumot, a sót, a kakukkfüvet, a petrezselymet összekeverjük és megforgatjuk benne a cukkini csíkokat, majd lisztben is meghempergetjük. Forró, bő olajban kisütjük.