Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Töltött sertésláb lencsével

A töltött sertésláb tökéletesen passzolhat egy újévi menübe. Azt kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem számít mindennapi ételnek. Inkább a régi idők konyhájába passzol, de ideje elővenni az olyan recepteket, amiket ma már nem nagyon használunk, és nem ismerünk.

Hozzávalók:

  • 30 dkg apró szemű lencse
  • 7 dkg húsos, csíkokra vágott füstölt szalonna
  • 1 kg házi sütnivaló kolbász
  • 1 fej kockára vágott hagyma
  • 1 húsleveskocka
  • 1 babérlevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

A kb. 1 kilós töltött sertéslábat tálba tesszük, hideg vízzel leöntjük és 12 órára hideg vízbe áztatjuk. Ha sütő- vagy főzőkolbászt használunk, erre nincs szükség. A lencsét másik tálba tesszük, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. A töltött sertésláb bőrét villával több helyütt megszurkáljuk, majd a nyílásokat bevarrjuk. Muszlinkendőbe csavarjuk, és nagy fazék, gyöngyözve forró sós vízbe helyezzük. Nagyon kis lángon 3-4 órát főzzük. Ha kolbásszal készítjük az ételt, a szokásos módon megfőzzük vagy sütjük. A lencsekörethez serpenyőben kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonnát. Zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett lencsét, és annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, beledobjuk a babért és kis lángon körülbelül 30 perc alatt puhára főzzük. A töltött sertéslábat vagy kolbászt lecsöpögtetjük, felszeleteljük, és a lencsével együtt kínáljuk.