A töltött sertésláb tökéletesen passzolhat egy újévi menübe. Azt kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem számít mindennapi ételnek. Inkább a régi idők konyhájába passzol, de ideje elővenni az olyan recepteket, amiket ma már nem nagyon használunk, és nem ismerünk.
Hozzávalók:
- 30 dkg apró szemű lencse
- 7 dkg húsos, csíkokra vágott füstölt szalonna
- 1 kg házi sütnivaló kolbász
- 1 fej kockára vágott hagyma
- 1 húsleveskocka
- 1 babérlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A kb. 1 kilós töltött sertéslábat tálba tesszük, hideg vízzel leöntjük és 12 órára hideg vízbe áztatjuk. Ha sütő- vagy főzőkolbászt használunk, erre nincs szükség. A lencsét másik tálba tesszük, 2-3 órára hideg vízbe áztatjuk. A töltött sertésláb bőrét villával több helyütt megszurkáljuk, majd a nyílásokat bevarrjuk. Muszlinkendőbe csavarjuk, és nagy fazék, gyöngyözve forró sós vízbe helyezzük. Nagyon kis lángon 3-4 órát főzzük. Ha kolbásszal készítjük az ételt, a szokásos módon megfőzzük vagy sütjük. A lencsekörethez serpenyőben kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonnát. Zsírján üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett lencsét, és annyi hideg vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, beledobjuk a babért és kis lángon körülbelül 30 perc alatt puhára főzzük. A töltött sertéslábat vagy kolbászt lecsöpögtetjük, felszeleteljük, és a lencsével együtt kínáljuk.