Nagyon sokan szenvednek gluténérzékenységben. Nekik a pékárura más alternatívát kell találni, ha friss, ropogós kenyeret, kiflit vagy zsömlét szeretnének enni. Mi most egy kukoricalisztes bucit hoztunk, na persze, nem csak allergiásoknak.
Hozzávalók:
- 3,5 bögre liszt
- fél bögre kukoricaliszt
- 1 bögre tej (víz)
- 2,5 dkg élesztő
- 4 dkg vaj olvasztva
- szezámmag (tésztába 1-2 kisebb maréknyi, plusz a tetejére)
- só (ízlés szerint 1-2 tk)
- cukor, méz (fél-1 tk)
Elkészítés:
Edénybe öntjük az 1 bögrényi folyadékot, belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, állni hagyjuk pár percig, majd belemérjük a liszteket, beletesszük a sót, cukrot, szezámmagot, az olvasztott vajat, összekeverjük, amíg nagyjából összeáll, majd kézzel tovább dolgozunk a tésztával, pár percig dagasztjuk. Majd letakarjuk és kelesztjük, de ez a fázis akár el is hagyható, én, ha sietek, egyből formázom, megkenem a zsemléket felvert tojással, megszórom szezámmaggal. Előmelegített 180 fokos sütőben megsütöm kb. 20 perc.