Biztos sokan vártátok már a sütőtök szezont. Azon túl, hogy rengeteg étel fő alapanyagaként használhatjuk, sütve is isteni, és egy brutális vitaminbomba. A lasagne egy olyan tésztaétel, amit már számos variációban mutattunk meg. Most a sütőtököt varázsoltuk bele, nem fogtok csalódni benne.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb méretű sütőtök
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 4 dkg cukor
- 1 kiskanál oregánó
- 1 mokkáskanál bors
- 1 teáskanál só
- kevés olaj a hagyma karamellizálásához
A besamelhez:
- 15 dkg reszelt mozzarellasajt
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
- 1 mokkáskanál bors
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Hosszában félbevágjuk a sütőtököt, eltávolítjuk a magokat, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd a magok helyére, a mélyedésekbe helyezzük a megpucolt fokhagymagerezdeket. A felezett sütőtököt lefele fordítva sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, odafigyelve arra, hogy a fokhagymagerezdek a sütőtök belsejében maradjanak. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg puha lesz – ez kb. 45 perc. Ezalatt karikákra vágjuk a vöröshagymát, és karamellizáljuk. Miután megsült a tök, a héját eltávolítjuk, egy nagyobb tálban pépesítjük, majd hozzáadjuk a karamellizált vöröshagymát és az oregánót. A besamel elkészítéséhez egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és megpirítjuk. Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és a frissen reszelt szerecsendiót. A puding állagú krémhez hozzáadjuk a reszelt mozzarellasajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg a sajt elolvad. A kivajazott sütőedény aljára először egy vékony besamel réteget kenünk, erre rakjuk a lasagne-lapocskákat és a sütőtökpüré egy részét. Az újabb besamelréteget megszórjuk reszelt parmezánnal, ráhelyezzük az újabb sor lasagne-lapot és tökpürét, és így rétegezzük tovább… Az utolsó réteg sütőtökpüré tetejére parmezánsajtot szórunk. 180 fokos sütőben, fóliával letakarva, 45 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva még további 10-15 percig sütjük, hogy a teteje szép, aranybarna színt kapjon. Forrón tálaljuk.