Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sütőtökös lasagne

Biztos sokan vártátok már a sütőtök szezont. Azon túl, hogy rengeteg étel fő alapanyagaként használhatjuk, sütve is isteni, és egy brutális vitaminbomba. A lasagne egy olyan tésztaétel, amit már számos variációban mutattunk meg. Most a sütőtököt varázsoltuk bele, nem fogtok csalódni benne.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb méretű sütőtök
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg cukor
  • 1 kiskanál oregánó
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 teáskanál só
  • kevés olaj a hagyma karamellizálásához

A besamelhez:

  • 15 dkg reszelt mozzarellasajt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Hosszában félbevágjuk a sütőtököt, eltávolítjuk a magokat, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd a magok helyére, a mélyedésekbe helyezzük a megpucolt fokhagymagerezdeket. A felezett sütőtököt lefele fordítva sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, odafigyelve arra, hogy a fokhagymagerezdek a sütőtök belsejében maradjanak. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg puha lesz – ez kb. 45 perc. Ezalatt karikákra vágjuk a vöröshagymát, és karamellizáljuk. Miután megsült a tök, a héját eltávolítjuk, egy nagyobb tálban pépesítjük, majd hozzáadjuk a karamellizált vöröshagymát és az oregánót. A besamel elkészítéséhez egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és megpirítjuk. Ezután folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet és a frissen reszelt szerecsendiót. A puding állagú krémhez hozzáadjuk a reszelt mozzarellasajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve addig kevergetjük, amíg a sajt elolvad. A kivajazott sütőedény aljára először egy vékony besamel réteget kenünk, erre rakjuk a lasagne-lapocskákat és a sütőtökpüré egy részét. Az újabb besamelréteget megszórjuk reszelt parmezánnal, ráhelyezzük az újabb sor lasagne-lapot és tökpürét, és így rétegezzük tovább… Az utolsó réteg sütőtökpüré tetejére parmezánsajtot szórunk. 180 fokos sütőben, fóliával letakarva, 45 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva még további 10-15 percig sütjük, hogy a teteje szép, aranybarna színt kapjon. Forrón tálaljuk.