Ahogy a franciák a croissantja, a tradicionális leveles tésztájuk az egész világon népszerűvé vált, úgy az olaszoknál ilyen a Sfogliatella. Ezt is sok helyen ismerik, azonban meglehetősen nehéz tökéletesre készíteni. Ehhez valóban rutin kell, ismerni kell a leveles tészta titkait, trükkjeit. Érdemes megtanulni, mert ha jól sikerül, az óriási sikerélmény.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 1 tk só
- 4 dkg porcukor
- 1 tk zsír
- 2,5 dl langyos víz
- 1 tk borecet
- 15 dkg zsír (a kenegetéshez)
A töltelékhez:
- 3 dl víz
- 12 dkg búzadara
- 10 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- csipet só
- 1 tojás
- 25 dkg ricotta
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd letakarva 1 órán át pihentetjük. A pihentetett tésztát 4 részre osztjuk, és nyújtófával kb. 20 cm szélesre és a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. Az így kapott hosszú tésztacsíkot megkenjük lágy zsírral, és a rövidebb oldalánál fogva feltekerjük. Kinyújtjuk a következő tésztarészt is, megkenjük zsírral, a végéhez illesztjük az előzőleg feltekert tésztahengert és feltekerjük, majd folytassuk a műveletet, addig, amíg el nem fogy a tészta. A végén egy duci hengert kapunk, amit folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe teszünk. A krémhez megfőzzük a cukros-sós vízben a darát, és kihűtjük. Robotgéppel hozzádolgozzuk a ricottát és a tojást, majd vaníliával, narancshéjjal és fahéjjal ízesítjük. A tésztahengert felszeleteljük kb. 2 cm vastagságú tekercsekre, és bezsírozott kézzel óvatosan kinyomjuk a közepét és tölcsér alakot formálunk belőle. A mélyedésbe töltjük a krémet, majd a kész sfogliatelléket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Porcukorral hintve kínáljuk.