Itt a bizonyíték, nem csak rántott húst lehet készíteni a karajból. Hoztunk egy isteni receptet, hogyan lehet ebből az alapanyagból egy elegáns ételt készíteni, ami még az ünnepi alkalmakkor is tökéletesen passzol a menübe.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéskaraj
- só
- törött színes bors
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ág friss rozmaring
- ½ ek sertészsír
- 0,5 dl alaplé vagy víz
- 2 szem piros alma
- 1 fej lilahagyma
- olívaolaj
- tört színes bors
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, leitatjuk róla a felesleges vizet. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük egyben egy sütőzacskóba. A hús mellé rakjuk a fokhagymákat, a darabolt vöröshagymát, rozmaringot, zsírt és a vizet vagy alaplevet. A zacskót lezárjuk, 1-2 pici lyukat szúrunk a tetejébe, és egy sütőtálba tesszük. Majd 190 fokos, előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és további legalább egy órán át sütjük. A végén hústűvel ellenőrizzük. Figyeljünk arra, ne száradjon ki a hús. A körethez az almákat és a hagymákat cikkekre vágjuk. Az almákat közepesen vastagra, a hagymát vékonyabbra. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, erre szedjük az almás hagymát, majd a színes borssal ízesítjük. Ha a hús elkészült, kivesszük a zacskóból, és 10 percet pihentetjük egy vágódeszkán. Végül felszeleteljük, és az almával tálaljuk. Köretként adhatunk mellé burgonyapürés vagy akár párolt rizst.