A leveshez:
1 fehérrépa
1 sárgarépa
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 csokor petrezselyem
1 húsleveskocka
fél zeller
bors
só
kevés olaj
A gombóchoz:
30 dkg darált hús
1 zacskós rizs
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
só
bors
Elkészítés:
A darált húst összedolgozzuk a megmosott rizzsel, a nagyon apróra vágott vöröshagymával, majd hozzányomjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával. Ha adunk hozzá kevés lisztet vagy zsemlemorzsát, egész biztos nem esik szét.
A masszából nedves kézzel gombócokat formázunk.
A répákat megpucoljuk, megmossuk, és feldaraboljuk tetszés szerint. Kevés olajon megpároljuk pár perc alatt a feldarabolt zellerrel és a vöröshagymával. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, majd felöntjük egy liter vízzel.
Ha a leves felforr, belemorzsoljuk a húsleveskockát, sózzuk és borsozzuk. Amikor a zöldségek fél puhára főttek, óvatosan beletesszük a gombócokat, még fél liter vizet öntünk hozzá, majd további 15-20 percig főzzük kis lángon.
Végül az apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és tálaljuk.