Míg télen alaposan a pénztárcánkba kell nyúlni, ha cukkinit akarunk enni, ilyenkor már fillérekért megvásárolható. Sokan rántani szokták, pedig rengeteg étel fő alapanyaga lehet. Ilyen a pités cukkini is, ami egy tartalmas és isteni, pikáns fűszerezésű tésztaétel.

Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg sertészsír
- 22,5 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 késhegynyi só
A töltelékhez:
- 1 padlizsán
- 1 cukkini
- ½ piros húsos paprika
- 1 hagyma
- 15 dkg füstölt sonka
- 20 dkg tejföl
- 2 tojás
- 4 evőkanál reszelt sajt
- cherry paradicsom
- csípős paprika
- csombor
- édes fűszerpaprika
- fokhagymapor
- só
- olívaolaj
Elkészítés:
A lisztből, a tojásból és a sóból tésztát gyúrunk. 1 órára hűtőbe tesszük. Majd kibélelünk vele egy kerek formát és megszurkáljuk. 10 percig sütjük előmelegített sütőben. A hagymát szeletekre vágva megpároljuk egy kicsit a sonkával. A vékonyra szeletelt padlizsánt és cukkinit is puhára pároljuk ezekkel együtt. Ha kihűlt, összekeverjük az apró kockára vágott piros paprikával. A tejfölt kikeverjük a felvert tojással és a zöldségekre öntjük, hozzáadjuk a sajtot is, a csombort és a csípős karikákat. Megfűszerezzük sóval, paprikával és fokhagymaporral. A pitelapra töltjük, dekoráljuk koktél paradicsomokkal és közepes tűzön 30 percig tovább sütjük.