Hozzávalók:
30 dkg krumpli
0,5 evőkanál mustár
3 evőkanál majonéz
3 szál újhagyma
petrezselyemzöld
15 dkg sós lében pácolt tonhalkonzerv
0,5 citrom reszelt héja
só
őrölt bors
A panírozáshoz:
1 egész tojás
5 dkg liszt
5 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
2 dl olaj
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízbe puhára főzzük. Amikor már megfőtt, leszűrjük, majd néhány másodpercre visszatesszük a tűzre – folyamatosan kevergetve -, hogy teljesen leszáradjon.
Ezután krumplinyomón átnyomjuk, vagy villával jól összetörjük. Az összetört krumplihoz ezután hozzákeverjük a mustárt, a majonézt, az apróra felvágott petrezselyemzöldet, a vékonyra lekarikázott újhagymát, a reszelt citromhéjat, és a halat, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután kézzel alaposan összekeverjük a hozzávalókat, majd négy pogácsát formázunk a masszából.
A megformázott pogácsákat óvatosan először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk. Egy serpenyőben kb. 2 dl olajat hevítünk, beletesszük a bepanírozott halpogácsákat, és mindkét oldalukat 4-5 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütjük. Ezután papírtörlőre szedjük, és a felesleges olajat leitatjuk a pogácsákról.