Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Pide – Török pizza

Nálunk is szép számmal vannak ma már török éttermek, sőt, sokan választják a nyaralás helyszínének Törökországot. Így már nem ismeretlen az íz, ami a konyhájukra jellemző. Bár gyakran fogyasztanak húst, most a pide, vagyis a török pizza receptjét hoztuk el. Legalább olyan finom, mint az olaszoké!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 teáskanál cukor
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1/2 teáskanál só
  • néhány csepp olaj

A feltéthez:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 friss csilipaprika
  • 1 teáskanál szárított menta
  • 10 dkg fetasajt
  • bors

A tetejére:

  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 citrom

Elkészítés:

A tésztához a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, hagyjuk felfutni. Tálba öntjük a lisztet és egy kevés sót, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, adunk hozzá még vizet, illetve kevés olajat. Lefedve langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk. A feltéthez az olaj és vaj keverékét felhevítjük egy serpenyőben, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. A paradicsompürét, a felaprított csilit, a szárított mentát és a pirított hagymát összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Közben a tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett felületen hosszúkás, ellipszis formára nyújtjuk. A széleket visszahajtjuk, kis csónakokat formázva. A tésztát megkenjük a feltéttel, megszórjuk a morzsolt fetával, és sütőbe toljuk 15-20 percre. Amint megsült, kivesszük a sütőből, megszórjuk a felaprított friss petrezselyemmel, meglocsoljuk kevés citromlével, és tálaljuk egy jó salátával.