Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Narancsos kacsasült

Van, aki a kacsát sóval és borssal, míg mások egy kis naranccsal is ízesítik. Utóbbi mindenképpen nagyon belepasszol a karácsonyi miliőbe, de az is elfogadható, ha valaki a tradíciókhoz ragaszkodik. Mindenesetre érdemes kipróbálni ezt a modernizált változatot is, pláne így a nagy ünnepeken.

Hozzávalók:

  • 1 pecsenyekacsa
  • bors
  • 1 ek provence-i fűszerkeverék
  • 2 kisebb alma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1+1 dl testes vörösbor
  • 8 közepes narancs
  • 2 púpozott ek kristálycukor
  • 1 citrom leve
  • 2-3 ek vörösborecet
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 1 kis csokor fodros petrezselyem

Elkészítés:

A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk vagy a törzs alá hajtjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd „dúcnak” belehelyezzük a 2 megmosott almát. A kacsát mélyebb sütőedénybe tesszük. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk 1,5 óra alatt. Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk. 2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük, végül leszűrjük. 2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk, átszűrjük. A maradék 4 narancsot vastagon meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, letakarjuk, félretesszük. A munka közben keletkezett lét a többi narancsléhez öntjük. A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs- és citromlét, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat, és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad. 2-3 ek hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük. Utána sózzuk. borsozzuk, tálalásig melegen tartjuk. Óvatosan, hogy szét ne essen, áttesszük a kacsát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és további 25-30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük. A narancshéjas mártással és a narancsszeletekkel díszítve tálaljuk. Tálalhatjuk sült burgonyával, rizzsel, burgonyapürével, zöldségekkel, ízlés szerint.