Van, aki a kacsát sóval és borssal, míg mások egy kis naranccsal is ízesítik. Utóbbi mindenképpen nagyon belepasszol a karácsonyi miliőbe, de az is elfogadható, ha valaki a tradíciókhoz ragaszkodik. Mindenesetre érdemes kipróbálni ezt a modernizált változatot is, pláne így a nagy ünnepeken.
Hozzávalók:
- 1 pecsenyekacsa
- só
- bors
- 1 ek provence-i fűszerkeverék
- 2 kisebb alma
- 2 közepes fej hagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 1+1 dl testes vörösbor
- 8 közepes narancs
- 2 púpozott ek kristálycukor
- 1 citrom leve
- 2-3 ek vörösborecet
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 kis csokor fodros petrezselyem
Elkészítés:
A kacsa bőrét és hasüregét gondosan megtisztítjuk, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük. Zsírzóját (a püspökfalattal együtt) eltávolítjuk, a szárnyvégeket levágjuk vagy a törzs alá hajtjuk. Kívül-belül bedörzsöljük sóval, a hasüregét provence-i fűszerkeverékkel is, majd „dúcnak” belehelyezzük a 2 megmosott almát. A kacsát mélyebb sütőedénybe tesszük. A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymákat vastagabb szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdekkel együtt a kacsa mellé dobjuk. Aláöntünk 1 dl bort, lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, saját gőzében-levében puhára pároljuk 1,5 óra alatt. Közben a narancsokat forró víz alatt gondosan megsikáljuk. 2 narancsot burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, 10 percig főzzük, majd hideg vízbe szedve lehűtjük, végül leszűrjük. 2 narancsot és a 2 meghámozottat félbevágjuk, levüket kinyomjuk, átszűrjük. A maradék 4 narancsot vastagon meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, letakarjuk, félretesszük. A munka közben keletkezett lét a többi narancsléhez öntjük. A mártáshoz aranybarnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk az átszűrt narancs- és citromlét, a maradék 1 dl bort és a borecetet, beletesszük a narancshéjat, és addig forraljuk, amíg a cukor el nem olvad. 2-3 ek hideg vízben feloldjuk az étkezési keményítőt, a mártáshoz keverjük, éppen csak sűrűsödésig főzzük. Utána sózzuk. borsozzuk, tálalásig melegen tartjuk. Óvatosan, hogy szét ne essen, áttesszük a kacsát egy sütőpapírral bélelt tepsire, és további 25-30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük. A narancshéjas mártással és a narancsszeletekkel díszítve tálaljuk. Tálalhatjuk sült burgonyával, rizzsel, burgonyapürével, zöldségekkel, ízlés szerint.