Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Narancsos baklava

A baklava nagyon megosztó desszert, ugyanis sokaknak már ez a túl édes kategóriába tartozik. Ettől függetlenül valljuk be, isteni süteményt. Most a hagyományostól eltérve, narancsos ízesítésben mutatjuk be.

Hozzávalók:

  • 12 db réteslap
  • 25 dkg vaj
  • 50 dkg dió
  • 20 dkg cukor
  • 2 narancsból nyert narancshéj
  • 2 narancsból nyert narancslé
  • 6 ek méz
  • 1 db tojássárgája
  • 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

Ledaráljuk a diót, az a jó, ha kissé darabos marad. Hozzákeverjük a cukrot, a narancsok reszelt héját és a fűszerkeveréket (ennek hiányában megteszi egy-két kanál őrölt fahéj és/vagy szegfűszeg is). A narancsok levét kifacsarjuk, és összekavarjuk a mézzel. A vajat felolvasztjuk. A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, és a következőképpen rétegezzük a baklavánkat: Alulra leterítünk négy réteslapot (a közüket meglocsoljuk olvasztott vajjal), erre váltakozva a diós keveréket és a maradék lapokat (kettesével, vajazva a közüket) pakolgatjuk, amíg el nem fogy minden. Felül lapoknak kell lenni, ezt lekenjük tojássárgájával. Ezután először négyzetekre, majd azokat is átlósan felezve, háromszögekre vágjuk óvatosan, és a vágások mentén a réseket is meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal. 180 fokon addig sütjük, míg szép piros nem lesz a teteje (kb. 30 perc). Ezután kivesszük a sütőből, és belocsoljuk a résekbe a mézes narancslevet, majd hagyjuk hűlni.