A mititei (más néven mics, jelentése „picikék”) a román konyha jellegzetes étele. Marha-, sertés- és birkahús keverékéből fokhagymával és fekete borssal fűszerezett, amelyet grillen sütnek meg. Hasonlít a fasírtra, annyi különbséggel, hogy nem lazítják áztatott kenyérrel.

Hozzávalók:
- 20 dkg bárányhús darálva
- 20 dkg marhahús darálva
- 20 dkg sertéshús darálva
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- kevés csombor (borsikafű)
- 1 szál kakukkfű
Elkészítés:
A darált húsokat sóval, kevés borssal, reszelt vagy nagyon apróra vágott hagymával, fokhagymával, csipet csomborral, kakukkfűlevéllel és 1 teáskanál szódabikarbónával jól összedolgozzuk. Éjszakára hűtőbe rakjuk. Muzsdéj: 4 gerezd fokhagymát fokhagymapréssel összenyomunk, megsózzuk, kevés szódavízzel és olívaolajjal felöntjük, lefedjük, és éjszakára ezt is hűtőbe tesszük. Másnap a húsokból apró kolbászkákat formálunk, és grillen megsütjük.