Lencse nélkül nincs szilveszter és újév! Lehet majonézesen, paradicsomosan, zöldségesen is elkészíteni, de mi most maradunk a hagyományos lilahagymás változatánál. Kiválóan alkalmas a frissen sült húsok mellé az ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 közepes fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg tejföl
- 6 ek majonéz
- 1 ek mustár
- 1 ek almaecet
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 db szegfűszeg
- 1 teáskanál szegfűbors
- 2 db babérlevél
Elkészítés:
A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, feltesszük főni (én nem áztattam be, de lehet úgy is csinálni). Ha felforrt, leöntjük az első levét és átöblítjük. (Így kevésbé fúj fel.) Az új főzővízbe a lencse mellé tesszük teatojásban a babérlevelet, a szegfűborsot és a szegfűszeget, és megsózzuk. Készre főzzük (vigyázzunk, hogy ne menjen szét). Amíg a lencse fő, elkészítjük az öntetet: összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt, az ecetet, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. A lilahagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, és az öntetbe keverjük őket. Ha a lencse megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, és összekeverjük az öntettel. Néhány órára hűtőbe tesszük.