Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Lilahagymás lencsesaláta

Lencse nélkül nincs szilveszter és újév! Lehet majonézesen, paradicsomosan, zöldségesen is elkészíteni, de mi most maradunk a hagyományos lilahagymás változatánál. Kiválóan alkalmas a frissen sült húsok mellé az ünnepi asztalon.

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg tejföl
  • 6 ek majonéz
  • 1 ek mustár
  • 1 ek almaecet
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • 2 db babérlevél

Elkészítés:

A lencsét átválogatjuk, leöblítjük, feltesszük főni (én nem áztattam be, de lehet úgy is csinálni). Ha felforrt, leöntjük az első levét és átöblítjük. (Így kevésbé fúj fel.) Az új főzővízbe a lencse mellé tesszük teatojásban a babérlevelet, a szegfűborsot és a szegfűszeget, és megsózzuk. Készre főzzük (vigyázzunk, hogy ne menjen szét). Amíg a lencse fő, elkészítjük az öntetet: összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a mustárt, az ecetet, a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk. A lilahagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, és az öntetbe keverjük őket. Ha a lencse megfőtt, leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, és összekeverjük az öntettel. Néhány órára hűtőbe tesszük.