A magyar konyhában még mindig kevésbé használjuk a csicseriborsót, ami többek között a humusz fő alapanyaga, pedig isteni leveseket lehet készíteni belőle. Hogy a szájízünknek megfeleljen, kolbásszal párosítottuk, így igen laktatós, csaknem már egytálételnek felel meg. Aki szereti a lencsét, ezt is bírni fogja.
Hozzávalók:
- 40 dkg csicseriborsó beáztatva
- 20 dkg fehér kolbász
- 1 burgonya
- 4 póréhagyma
- 1 l alaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- parmezán sajt reszelve
- 2,5 dkg vaj
- olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Megpucoljuk a póréhagymákat: a külső héjukat és a végeiket kidobjuk, a többit karikákra szeljük. A felaprított póréhagymát és fokhagymát egy evőkanál felforrósított olívaolajon egy nagy fazékban megdinszteljük. Mikor a hagymák már megpuhultak egy csipetnyi sóval megszórva, hozzáöntjük a beáztatott csicseriborsót a meghámozott, felkockázott burgonyával és a felkarikázott kolbásszal együtt, és puhára főzzük az alaplében. Körülbelül 20-25 perc alatt megfőnek az alapanyagok. A felét leturmixoljuk (a kolbászokat természetesen kiszedjük), a másik felét darabosra meghagyjuk. Egyszerűen vegyünk ki pár merőkanállal a levesből, a maradékot kézi botmixerrel turmixoljuk krémesre. Ezután egybeönthetjük a kettőt. Megfőtt a csicseriborsó levesünk, de most jön a lényeg: az ízesítés! Sózzuk ízlés szerint, őröljünk rá frissen borsot, az nagyon jól kiegészíti a csicseriborsó ízét, majd szórjuk meg vastagon parmezánnal! Pirítós kenyér, vagy fokhagymás bruschetta is igazán illik mellé!