A piték nem a magyar konyha találmánya, de időnként vagy vendégvárónak tökéletes töltött tészta. Pláne, ha tartalmasan készítjük. A kecskesajtos-spenótos pite ugyan húst nem tartalmaz, de így is egy igazi ízkavalkád a végeredmény. És bármennyire is hihetetlen a húsevőknek, ettől is jól lehet lakni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt (felesben teljes kiőrlésű és fehér)
- 10 dkg puha vaj
- 2 csipet só
- kicsi víz
A töltelékhez:
- 70 dkg főtt, kinyomkodott és felaprított spenót
- 24 dkg ricotta
- 10 dkg parmezán lereszelve
- 2 felvert tojás
- 1,6 dl tejszín
- 2 ek búzadara
- 1 cs bazsalikom finomra aprítva
- só
- 15 dkg kecskesajt
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Először elég morzsás lesz. Óvatosan, egyszerre csak egy-egy evőkanálnyi vizet adunk hozzá, s épp csak annyit, hogy összeálljon a tésztánk. Egy kiolajozott piteformába nyomkodjuk, majd folpackkal beborítjuk és legalább egy fél órára berakjuk a hűtőszekrénybe. A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Mielőtt betesszük a pitét sülni, a tetejére karikázzuk rá a kecskesajtot, majd süssük meg.