Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Karácsonyi fatörzs torta

Hozzávalók:

A tésztához:

4 tojássárgája
4 tojásfehérje
8 dkg kristálycukor
12 dkg búzaliszt
pici só

A krémalaphoz:

2 dl 2,8%-os tej
10 dkg kristálycukor
2,5 dkg kukoricakeményítő

A krémhez:

45 dkg margarin
18 dkg porcukor
3 dkg holland kakaópor

Elkészítés:

Egy szilikonos sütőpapírral lefedünk egy gáztepsit, a sütőt pedig előmelegítjük 200 fokra. A tojásfehérjét felhabosítjuk a csipet sóval, és közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül kemény habbá verjük. Kézi habverővel, lassú mozdulatokkal hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a lisztet és sima állagúvá keverjük.
A sütőpapírra szedjük a masszát, és szögletesre elkenjük ügyelve arra, hogy egyenletes legyen, máskülönben nem lesz tökéletes a tészta. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kisült, nyújtófával óvatosan átnyújtjuk, hogy teljesen egyenletes legyen.
Ezután átfordítjuk egy másik papírra és lehúzzuk az aljáról, amin sült. Végül a papírral együtt feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez először a krémalapba való cukrot összekeverjük a keményítővel, majd egy gyorsforralóban összekeverjük a hideg tejjel. Tűzhely fölött közepes lángon sűrű pudinggá főzzük, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kihűlt a piskóta és a krém alap is. A krémhez való margarint felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, végül a krémes alapot is, jól összedolgozzuk.
A piskótát feltekerjük, egyenletesen elkenjük rajta a krém kétharmad részét, majd szorosan, de óvatosan felcsavarjuk, és a papírral együtt a hűtőbe tesszük egy órára. Ha kihűlt, levágunk egy darabot darabot belőle, egy kis krémmel rögzítjük a tetején, ezzel képezve a felső részt, majd a maradék krémmel bevonjuk, és kés segítségével mintázzuk. Szeletelés előtt minimum egy órán át hűtsük.