A lencsét a legtöbben csak főzeléknek használják föl. Most egy tartalmas levest hoztunk belőle, ami egészen biztos a férfiaknak is kedvez, ugyanis a hús sem maradt ki belőle.
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 50 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- fél pár füstölt kolbász vagy füstölt sonka
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál mustár
- 2,5 dl tejföl
- 3 babérlevél
- 1 kiskanál őrölt bors
- só
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre pirítjuk. Ezután a fokhagymát is hozzátesszük, majd elkeverjük benne a pirospaprikát. Felöntjük egy kevés vízzel és a lisztet is elkavarjuk benne. Ízesítettjük mustárral, sóval, borssal. Beleöntjük a lencsét és a kétszer átmosott káposztát. Felöntjük vízzel, beletesszük a babérlevelet is. Fedő alatt főzzük puhára. A levesléből kiszedünk egy keveset és összekeverjük vele a tejfölt, majd visszaöntjük az egészet. Forrón tálaljuk!