Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek

Kánikulaleves, azaz Gazpacho

Hozzávalók:

40 dkg húsos, érett paradicsom

1 zöldpaprika

1 közepes kígyóuborka

1 kis fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

2 ek borecet vagy citromlé

2 ek+2 kk olívaolaj

só és bors ízlés szerint

1 szikkadt zsemle

30 g vaj vagy margarin

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot meghámozzuk, aztán a zöldpaprikával, uborkával és a hagymával együtt apró kockákra vágjuk. 4 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és krémmé pörgetjük.

A keveréket csinos tálba öntjük (ebben fogjuk tálalni), eldolgozzuk a borecettel/citromlével, 2 ek olívaolajjal és 1 kk sóval. Lefedjük, 3-4 órán vagy 1 éjszakán át a hűtőszekrényben érleljük. Tálalás előtt jéghideg, de darabos jégkockát nem tartalmazó, kb. 5 dl vízzel leves sűrűségűvé felhígítjuk.

A zsemlét apró kockákra vágjuk, és megpirítjuk a zsiradékban. A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a pirított zsemlekockákkal kínáljuk, tetejüket megöntözzük néhány 2 kk olívaolajjal.