Hozzávalók:
50 dkg darált hús
8 dkg beáztatott és jól kicsavart kenyér
1 tojás
1 közepes fej hagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál pirospaprika
1 kis csokor petrezselyem zöldje
só, bors, olaj, liszt
A mártáshoz:
1 evőkanál olaj
2,5 dkg vaj
1 kis fej hagyma
2,5 dl csirke vagy zöldség alaplé
15 dkg tejföl
1-2 evőkanál kedvenc mustárból
1 kis petrezselyemzöldje
10-15 g bacon szalonna
só, bors
Elkészítés:
A darált húst, a beáztatott kenyeret, a tojást, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket és apróra vágott petrezselyemzöldet összekeverjük alaposan. Közepes golyócskákat formálunk belőle és egy deszkára tesszük.
Közben felforrósítunk egy ujjnyi olajat és a lisztben alaposan átforgatott húsgolyókat elhelyezzük benne. Közepes lángon folyamatosan forgatva őket készre sütjük, és amint készen van, egy tálra tesszük őket, amire egy papír törlőt helyezünk a felesleges olaj felitatására.
Egy magas falú lábasban beteszünk egy evőkanál olajat, megolvasztjuk a vajat benne, beledobjuk a bacon szalonnát, majd amikor már kiengedett egy kis zsírt hozzádobjuk a hagymát és megdinszteljük.
Ezek után a mustárt hozzákeverjük, ráöntjük az alaplevet, majd csomómentesen elkeverjük benne a tejfölt is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon 3-4 percig főzzük.
A húsgolyókat belehelyezzük, majd 4-5 percig együtt főzzük őket, miközben a golyókat forgatjuk benne. Ha esetleg nagyon sok szószt felszív, lehet egy kis vízzel pótolni. A végén az apróra vágott petrezselymet rászórjuk és megforgatjuk benne. Rizzsel, krumplipürével vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.