Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Húsgombócok pikáns szószban

Hozzávalók:

50 dkg darált hús
8 dkg beáztatott és jól kicsavart kenyér
1 tojás
1 közepes fej hagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál pirospaprika
1 kis csokor petrezselyem zöldje
só, bors, olaj, liszt

A mártáshoz:

1 evőkanál olaj
2,5 dkg vaj
1 kis fej hagyma
2,5 dl csirke vagy zöldség alaplé
15 dkg tejföl
1-2 evőkanál kedvenc mustárból
1 kis petrezselyemzöldje
10-15 g bacon szalonna
só, bors

Elkészítés:

A darált húst, a beáztatott kenyeret, a tojást, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket és apróra vágott petrezselyemzöldet összekeverjük alaposan. Közepes golyócskákat formálunk belőle és egy deszkára tesszük.
Közben felforrósítunk egy ujjnyi olajat és a lisztben alaposan átforgatott húsgolyókat elhelyezzük benne. Közepes lángon folyamatosan forgatva őket készre sütjük, és amint készen van, egy tálra tesszük őket, amire egy papír törlőt helyezünk a felesleges olaj felitatására.
Egy magas falú lábasban beteszünk egy evőkanál olajat, megolvasztjuk a vajat benne, beledobjuk a bacon szalonnát, majd amikor már kiengedett egy kis zsírt hozzádobjuk a hagymát és megdinszteljük.
Ezek után a mustárt hozzákeverjük, ráöntjük az alaplevet, majd csomómentesen elkeverjük benne a tejfölt is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon 3-4 percig főzzük.
A húsgolyókat belehelyezzük, majd 4-5 percig együtt főzzük őket, miközben a golyókat forgatjuk benne. Ha esetleg nagyon sok szószt felszív, lehet egy kis vízzel pótolni. A végén az apróra vágott petrezselymet rászórjuk és megforgatjuk benne. Rizzsel, krumplipürével vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.