Ma már a boltokban megvásárolható rétes tészta miatt kevesen állnak neki a kissé időigényes tészta legyártásához. Ha mégis kedvet kaptál hozzá, mutatjuk, mi módon érsz el tökéletes eredményt. És ha már unod a túrós, almás, meggyes tölteléket, akkor csináld csokoládésan!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 nagy tojás vagy 2 kicsi
- 3,5-4 dl közötti langyos víz
- 1 tk só
- 2 ek olaj
- 1 ek ecet
A rétestészta kenéséhez:
- étolaj
A töltelékhez:
- 15 dkg babapiskóta
- 20 dkg csokoládé
- 5 ek barna cukor
- 4 dl tej
- 1 ek rum
- 1 csomag vaníliás cukor
- tört mandula ízlés szerint
Elkészítés:
A vizet meglangyosítjuk, belekeverjük a sót és az ecetet. A lisztet az olajjal, tojással elmorzsoljuk, majd apránként hozzáadagoljuk az ecetes, sós langyos vizet. A liszttől függ, hogy mennyi vizet kíván. Jó hólyagosra dolgozzuk, de dagasztógépben is elvégezhető a folyamat. Három cipót formázunk belőle. A tetejét lekenjük olajjal, és szilikonos sütőpapírral lefedjük úgy, hogy ne kapjon levegőt. 25 percet pihentetjük. Az egyik cipót liszttel meghintjük, és tiszta abroszra tesszük. A tetejét olajjal bekenjük, és vékonyra kinyújtjuk, majd kézzel óvatosan alányúlva kihúzogatjuk. A széleit levágjuk, majd a másik két tésztalappal is ugyanígy járunk el. A levágott széleket kevés olajjal újra összedolgozzuk, majd újból pihentetjük. A babapiskótát egy zacskóba tesszük, majd egy sodrófával kisebb-nagyobb darabokra tördeljük, úgy, hogy többször átgörgetjük rajta. Ugyanígy járunk egy a csokoládéval is. Az összetört babapiskótát és csokit egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a rumot, a vaníliás cukrot és a mandulát, majd összekeverjük.