Még a nyár végét érdemes kihasználni, hiszen rengeteg zöldség áll rendelkezésünkre a piacokon és a zöldségesekben. A gyömbéres csirkeleves egy igazi ízbomba, tartalmas étel, telis tele jobbnál jobb alapanyagokkal. Nem túlzás erre a levesre azt mondani, hogy már-már felér egy egytálétellel is.
Hozzávalók:
- 20 dkg sovány csirkehús
- 15 dkg fehér káposzta
- 15 dkg zöldbab
- 5 dkg sárgarépa
- 5 dkg vöröshagyma
- 5 dkg friss gyömbér
- 0,5 paradicsom
- 1 zöld csili
- 3 g babérlevél
- 1 dkg rozmaring
- 1 teáskanál kurkuma
- 0,5 csirke húsleveskocka
- 1 evőkanálnyi szőlőmagolaj
- 2 evőkanálnyi borecet
- 1 citrom
- 2 csipet só
- 2 csipet bors
- 2 teáskanál fokhagyma
Elkészítés:
Eltávolítjuk a káposzta külső leveleit, és kivágjuk a torzsáját. Megpucoljuk a sárgarépát és a vöröshagymát, levágjuk a zöldbab végeit. Felvágjuk a zöldségeket gyufaszálnyi csíkokra, majd meghámozzuk és lereszeljük a fokhagymát és a gyömbért. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítünk, és megdinszteljük rajta a felaprított fokhagyma és gyömbér 2/3-át egy csipet sóval. Hozzáadjuk a vöröshagymát és a kurkumát, majd a zöldségeket. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az ecetet, sózzuk és borsozzuk, majd félretesszük. Vékony csíkokra vágjuk a csirkét, és kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmaradt gyömbér és fokhagyma egyharmadát, a babérlevelet és a majoránnát. Rámorzsoljuk a húsleveskocka felét. Aranybarnára sütjük, hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk és borsozzuk, majd felöntjük vízzel, beletesszük a tészta rizst, és 30 percig főzzük.