Van étel a rántott, sült- vagy a csirkén túl, ha már erről a húsféléről beszélünk. Egy kis fantázia segítségével, vagy más nemzetközi konyha fűszereit használva lehet még újragondolni a csirkecombot. Pláne, ha egy nem megszokott körettel kínáljuk. Ilyen a sáfrányos rizs, ami az indiaiak egyik kedvence.
Hozzávalók:
A csirkéhez:
- 4 csirkecomb
- 3 szál újhagyma
- 2 citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab friss gyömbér
- olívaolaj
- só
A rizshez:
- 30 dkg hosszú szemű fehér rizs
- ¼ teáskanál sáfrány
- 2 és fél dl víz
- 2 evőkanál forró víz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 és fél dl csirkehúsleves
Elkészítés:
Az újhagymát és a gyömbért felaprítjuk. Kevés olívaolajat, a citromok levét és az egyik héját, valamint az áttört fokhagymát összekeverjük. Ízlést szerint sózzuk, majd beletesszük a csirkecombokat egy órára. Egy tepsibe öntünk kevés olívaolajat, és belefektetjük a csirkecombokat. Meglocsoljuk a páccal, majd lefedjük a tetejét fóliával. Előmelegített sütőben addig pároljuk, amíg a hús teljesen átsül, majd levesszük a fóliát, és néhány percig hagyjuk pirulni. A körethez a rizst szitába öntjük, és addig folyatjuk rá a vizet, amíg a víz teljesen kitisztul, majd 30 percre félretesszük. Közben a sáfrányszálat egy kis tálba tesszük, leöntjük a forró vízzel, és 2-3 percig állni hagyjuk. A vöröshagymát vékonyan felszeleteljük. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beletesszük a hagymát, és közepes lángon 7-8 percig pirítjuk, amíg aranybarna lesz. Kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk. A rizst beleöntjük a serpenyőbe, és jól elkeverjük a maradék olajjal. Felengedjük a csirkehúslevessel és a vízzel, felforraljuk, beletesszük a sáfrányszálakat és az áztatóvizet. Csendesen főzzük 2-3 percig, mielőtt ráteszünk egy szorosan illeszkedő fedőt. A lángot takarékra tesszük, és 10 percig pároljuk a rizst. Levesszük a lángról, és lefedve 10 percre félretesszük, majd összekeverjük a hagymával. Azonnal tálaljuk. Kitűnő köret currykhoz. Ha kész, a hússal tálaljuk.