A quiche a francia konyha hagyományos étele, jó tulajdonságai népszerűvé teszik az egész világon. Előre elkészíthető, melegen és hidegen is fogyasztható, kiválóan melegíthető és könnyen csomagolható. Ráadásul számos töltelékkel készíthető el.
Hozzávalók:
- 1 ek vaj
- 30 dkg gomba
- 1 póréhagyma
- bors ízlés szerint
- chilipehely ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 4 tojás
- 2 tojássárgája
- 2 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 15 dkg edami sajt
- 1 csomag leveles tészta
Elkészítés:
A vajon pirítani kezdjük a felkockázott gombát és a felkarikázott póréhagymát. Sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, megszórjuk csilipehellyel, majd gyakori kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg szinte karamellizálódni kezd. Egy keverőtálba öntjük a tojásokat, a tojássárgákat, a habtejszínt, a tejet, valamint a sajtot, és az egészet kézi habverővel összekeverjük. A leveles tésztát piteformába tesszük, a felesleges tésztát levágjuk. Belekanalazzuk a tölteléket, egyenletesen eloszlatjuk, majd felöntjük a tojásos keverékkel. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 30-35 percet sütjük. Ha kész, hagyjuk hűlni egy fél-háromnegyed órát, hogy szebben vágható legyen. Tálaláskor megszórhatjuk egy kis petrezselyemzölddel.