Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Fánktorony – Croquembouche

Az omlós tésztához:

5 dkg cukor
10 dkg vaj
15 dkg finomliszt
1 tojás

Az égetett tésztához:

2,5 dl víz
1 csipet só
10 dkg vaj
15 dkg finomliszt
4 tojás

A töltelékhez:

5 dl habtejszín
1 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor

A karamellhez:

15 dkg cukor
4 ek víz

Elkészítés:

Az omlós tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy 22 cm átmérőjű kerek lapot sütünk belőle.
Az égetett tésztához a vizet, a sót és a vajat összeforraljuk, majd állandó keverés közben beleszitáljuk a lisztet. Közepes lángon addig kevergetjük, amíg a liszt egy masszává összeáll. A masszát még kb. 2 percig kevergetjük a fazékban. A tűzről levéve a tojásokat egyenként adjuk hozzá, és jól keverjük el. A következő tojást csak akkor tegyük bele, ha az előző már elkeveredett.
Kinyomózsákkal diónyi nagyságú rózsákat nyomjunk a sütőlemezre, és 200 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. Kinyomófejjel nyomjunk egy mélyedést a pirulák aljába.
A tejszínből a cukorral és a vaníliás cukorral verjünk kemény habot, ezzel töltsük meg a kihűlt pirulákat. A cukorból a vízzel főzzünk világosbarna karamellt, ebben mártsuk meg félig a pirulákat, és tornyozzuk őket az omlós tésztából készült tortalapra.
Ha szükséges, a karamellt még egyszer melegítsük meg, majd villával húzzunk szálat belőle, és fonjuk be vele a piramist.