A macaron egy klasszikus francia cukrászkészítmény, amely két, talpával egymásnak fordított és valamilyen ízesített krémmel, ganache-sal vagy lekvárral összeragasztott mandulás habcsókból áll. Talán a legfinomabb apró sütemények közé tartozik, egyben a legnehezebb az elkészítése is. Ez az a desszert, amihez félve áll minden olyan háziasszony neki, aki még sosem csinálta. Egy kis gyakorlattal, rutinnal azonban biztos gyakorta fog megfordulni az asztalon.
Hozzávalók:
- 18 dkg mandulaliszt (vagy mandula kávédarálón megdarálva)
- 5 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- 25 dkg porcukor
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
A csokis krémhez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 200 ml habtejszín
- 2,5 dkg vaj
Elkészítés:
A tojásfehérjéket jól záródó dobozkában, zárható üvegpohárban a 4-5 napig a hűtőben „érleljük”. A mandulalisztet, ha nagyobb szemcsék vannak benne, átdaráljuk. A sütőlemezeket sütőpapírral kibéleljük. A mandulalisztet, a porcukrot és a kakaót egy edénybe öntjük. Közben a tojásfehérjét – a cukrot folyamatosan adagolva hozzá – kemény habbá verjük. A habot óvatosan, hogy ne törjön össze, a kakaós keverékhez adjuk, és finom mozdulatokkal addig keverjük, amíg a cukor olvadásától a kemény masszából formálhatóbb, folyékonyabb nem lesz. A masszát sima csöves habzsákba töltjük, és a sütőpapírra egymástól távol kis halmokat nyomunk (sülés közben egy kicsit megnőnek és széjjelebb „terülnek”). Ezután a macaron halmokat száradni hagyjuk (szobahőmérsékleten vagy 50 fokos sütőben) fél-egy óráig, amikor a tetejüket óvatosan megérintve nem ragad az ujjunkra. A sütőt hőlégkeveréses üzemmódban 160 fokra előmelegítjük és a macaronokat 10-12 perc alatt megsütjük. Ha a tetejüket már nem lehet benyomni, készen is vannak. Hagyjuk kihűlni, majd a sütőpapírról leszedjük és kettőt összeragasztunk a csokis krémmel. A csokis krémhez a csokit és a vajat egy műanyag tálba tesszük, ráöntjük a forrásban lévő tejszínt, majd habverővel addig keverjük, amíg krémes állaga nem lesz. Jól kihűtjük, hogy megkeményedjen, és megtöltjük vele a mandulás halmokat. Hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt 10 perccel kivesszük, és máris kínálhatjuk.