Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Csokis macaron

A macaron egy klasszikus francia cukrászkészítmény, amely két, talpával egymásnak fordított és valamilyen ízesített krémmel, ganache-sal vagy lekvárral összeragasztott mandulás habcsókból áll. Talán a legfinomabb apró sütemények közé tartozik, egyben a legnehezebb az elkészítése is. Ez az a desszert, amihez félve áll minden olyan háziasszony neki, aki még sosem csinálta. Egy kis gyakorlattal, rutinnal azonban biztos gyakorta fog megfordulni az asztalon.

Hozzávalók:

  • 18 dkg mandulaliszt (vagy mandula kávédarálón megdarálva)
  • 5 tojásfehérje
  • 12 dkg cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dkg cukrozatlan kakaópor

A csokis krémhez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • 2,5 dkg vaj

Elkészítés:

A tojásfehérjéket jól záródó dobozkában, zárható üvegpohárban a 4-5 napig a hűtőben „érleljük”. A mandulalisztet, ha nagyobb szemcsék vannak benne, átdaráljuk. A sütőlemezeket sütőpapírral kibéleljük. A mandulalisztet, a porcukrot és a kakaót egy edénybe öntjük. Közben a tojásfehérjét – a cukrot folyamatosan adagolva hozzá – kemény habbá verjük. A habot óvatosan, hogy ne törjön össze, a kakaós keverékhez adjuk, és finom mozdulatokkal addig keverjük, amíg a cukor olvadásától a kemény masszából formálhatóbb, folyékonyabb nem lesz. A masszát sima csöves habzsákba töltjük, és a sütőpapírra egymástól távol kis halmokat nyomunk (sülés közben egy kicsit megnőnek és széjjelebb „terülnek”). Ezután a macaron halmokat száradni hagyjuk (szobahőmérsékleten vagy 50 fokos sütőben) fél-egy óráig, amikor a tetejüket óvatosan megérintve nem ragad az ujjunkra. A sütőt hőlégkeveréses üzemmódban 160 fokra előmelegítjük és a macaronokat 10-12 perc alatt megsütjük. Ha a tetejüket már nem lehet benyomni, készen is vannak. Hagyjuk kihűlni, majd a sütőpapírról leszedjük és kettőt összeragasztunk a csokis krémmel. A csokis krémhez a csokit és a vajat egy műanyag tálba tesszük, ráöntjük a forrásban lévő tejszínt, majd habverővel addig keverjük, amíg krémes állaga nem lesz. Jól kihűtjük, hogy megkeményedjen, és megtöltjük vele a mandulás halmokat. Hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt 10 perccel kivesszük, és máris kínálhatjuk.