Az egyik legjobb dolog a főzésben, hogy szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Adott egy étel, ami kiindulásnak jó, és úgy variáljuk, ahogy akarjuk. Ilyen a lasagne is. A hagyományoshoz képest ebbe most csirkehús és spárga került. Kicsit más, mint az eredeti, de egy biztos: legalább annyira finom is.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell, darálva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 vöröshagyma, finomra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 2,5 dl víz
- 12.5 dl fehérbor
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 1 csirkehúsleves kocka
- 1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
- 10 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 1 liter tej
- 2 dkg finomra reszelt parmezán
- csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
- 25 dkg szárított lasagne lap
- 10 dkg friss mozzarella, durvára reszelve
- 1 csokor mini zöld spárga
- 2 evőkanál fenyőmag vagy mandula
Elkészítés:
Az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon felforrósítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát és 4 perc alatt megdinszteljük. Beletesszük a csirkehúst, öt percig tovább pirítjuk, majd felöntjük a vízzel, a borral, kakukkfűvel és leveskockával ízesítjük. Hozzákeverjük a citromhéjat és a spárgát is és fedő alatt további 5 percig pároljuk. Egy serpenyőben közepes hőfokon megolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és folyamatosan kevergetve kb. két perc alatt megpirítjuk (amíg buborékos nem lesz). Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a tejet (habverővel kevergetve), amíg sima krémet nem kapunk. Visszatesszük a tűzre és folyamatosan kevergetve addig főzzük – kb. 3 perc. – amíg besűrűsödik. Ismét lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a parmezánt, a szerecsendiót és 5 percig állni hagyjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A csirkés keverék egy részét egy három literes serpenyőbe tesszük, a tetejét befedjük lasagne lapokkal, amit leöntünk egy adag fehér parmezános besamel mártással. Folytatjuk a rétegezést (a tetejére tésztalap kerüljön!), majd a tepsi tetejét lazán lefedjük fóliával. A sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük. Ekkor a fóliát levesszük és megszórjuk a tetejét a fenyőmaggal vagy mandulával, majd 15 percre a sütőbe visszatesszük és pirosra sütjük.